Читај ми!

Преминула америчка глумица Олимпија Дукакис

Америчка филмска и позоришна глумица Олимпија Дукакис, добитница Оскара за улогу у филму „Очарани месечином“ преминула у 89. години. Вест о смрти објавио је њен брат, глумац Аполо Дукакис.

Олимпија Дукакис, америчка глумица, редитељка, продуценткиња, наставник и активисткиња, наступила је у преко 130 представа, у преко 60 филмова и 50 телевизијских серија. Најпознатија је као филмска глумица, иако је каријеру започела у позоришту.

Недуго по доласку у Њујорк, 1963. године освојила је награду „Оби“ као најбоља глумица за улогу у Оф Бродвеј представи Човек је човек Бертолда Брехта.

Касније се определила за филм и између осталих признања освојила је Оскара и Златни глобус за улогу у филму Очарани месечином 1987. године. Била је номинована за Златни глобус и у филму Синатра и за награду Еми за филмове Срећан дан, Градске приче и Јованка Орлеанка.

У јулу 2003. године објавила је аутобиографску књигу Питај ме сутра: живот у току која је имала добар пријем код критике. Прошле године у Сједињеним Државама је приказан дугометражни документарни филм о њеном животу Олимпија.

Олимпија Дукакис је рођена 20. јуна 1931. године у Ловелију у Масачусетсу, као старија од двоје деце Константина и Александре Дукакис, обоје грчких имиграната. Отац јој је био фабрички радник, али је био и оснивач аматерске позоришне дружине.

Олимпија је дипломирала физикалну терапију на Универзитету у Бостону и бавила се тим послом путујући кроз Западну Вирџинију, Минесоту и Тексас током најгорих дана епидемије дечије парализе. На крају је зарадила довољно новца да се врати у Бостон и упише драмску академију.

Пре него што је завршила студије почела је да се бави новом каријером и дебитовала је на сцени 1956. године. У Њујорк се преселила 1959. године и већ наредне заиграла у представи The Breaking Wall

Њено прво појављивање на екрану било је 1962. године у телевизијској серији Доктор Килдер.

број коментара 0 Пошаљи коментар