Читај ми!

Да ли је принц Филип смрћу помирио Харија и Вилијама

Сам принц Филип је, по угледу на омиљеног ујака Луја Маунтбатена, осмислио сваки детаљ сопственог последњег испраћаја – од личне заставе са грбовима, која прича причу о његовим коренима, изгнанству и „усвајању“ британске националности и краљевске породице, којом је ковчег био прекривен, преко морнаричке официрске капе и мача постављене на њу, ланд ровера, који је сам дизајнирао и којим је тело превезено у капелу светог Ђорђа у Виндзорском замку, па све до црквене музике на погребу. Међутим, живот нас увек изнова научи да не можемо све да предвидимо

Принц Филип није могао да предвиди пандемију ковида 19 због које је број званица са 800 био сурово скресан на само 30 чланова породице.

Сам премијер Борис Џонсон одрекао се протоколарног места на сахрани како би што више чланова краљевске породице могло да јој присуствује.

Тако су испраћају присуствовала сва деца и унуци принца Филипа, као три представника после Другог светског рата прокаженог немачког огранка његове породице.

Најдаља рођака, која је укључена у сахрану, била је грофица Маунтбатен од Бурме, која је у ствари била најбоља пријатељица супруга британског суверена, његов вишедеценијски тимски партнер у тркама кочијама и чест гост.

Британска краљица Елизабета Друга надмашила је сва очекивања у балансирању између супругових жеља и ковидске реалности.

Тако су послуга принца Филипа и запослени у његовој канцеларији у Бакингемској палати укључени у сахрану, добивши прилику да барем испрате ковчег свог шефа до капеле када већ у њу не могу да уђу.

Њихово присуство у погребној поворци само је потврдило оно што су познаваоци британске краљевске породице деценијама знали – да је принц Филип био брижан и вољен послодавац.

Раздвојена браћа

Но, најважнија протоколарна одлука свакако је било раздвајање принчева Вилијама и Харија у погребној поворци.

Одлуку да браћа не корачају један поред другог донела је сама краљица.

Медији тврде да је сам принц Вилијам тражио да између њих корача брат од тетке Питер Филипс.

Ту тврдњу је тешко потврдити, али ако је тачна, она указује да је трећи у наследном реду куће Виндзора много научио о владању.

Медијима недовољно познати Филипс, син принцезе Ане и Марка Филипса, је најстарији унук краљице Елизабете Друге, а самим тим и принца Филипа, и зато потпуно заслужује централну позицију у поворци, иза деце краљевског пара, иако је тек шеснаести у наследном реду.

Што је још важније, он је увек за принчеве Вилијама и Харија био старији брат кога су копирали.

Принц Вилијам је јавно признао да их је бака краљица поштено изрибала када су, као клинци, слупали мотор у дворишту Виндзорске палате.

Дакле, Питер Филипс био је савршени избор да, као миротворац, стане између браће, која нису проговорила ни реч у последњих годину дана и међу којима се на сунцу погребне процесије у Виндзору надвијала сенка оптужби, које је Хари Маунтбатен-Виндзор изговорио на рачун своје породице током интервјуа са Опром Винфри 7.марта.

Ова процесија подсетила је нацију на процесију за ковчегом принцезе Дајане пре 24 године.

Тада је принц Вилијам имао петнаест, а Хари дванаест година.

Ниједан није желео, нити је био спреман да се нађе у таквом положају.

Тада их је деда, принц Филип, питао: „Хоћете ли корачати у поворци ако ја корачам поред вас?"

Седамнаестог априла у Виндзору није било принца Филипа да их охрабри и подржи, али је зато Питер Филипс преузео дедину улогу и помогао браћи да поново издрже погледе целог света у кризном породичном тренутку.

Говор тела

Скоро да нема медија у Британији, који није затражио услуге „читача говора тела“, који су из даљине дешифровали породичне односе на сахрани принца Филипа.

Не бих да улазим у веродостојност таквог тумачења, али научна је чињеница да невербална комуникација чини 70 одсто нашег понашања.

Стручњаци за говор тела сложни су у својим закључцима.

Примећују да су скоро сви чланови краљевске породице у погребној поворци имали стиснуте песнице што указује да унутрашњу борбу и тугу.

Изузетак је био само принц Чарлс, који је ишао отворених дланова, јер је његова туга била јавна, а очи црвене од плача, као и током сахране његове баке – краљице мајке – 2002. године.

Примећују да је Хари једини палчевима прелазио преко стиснуте песнице што објашњавају као покушај да сам себе утеши.

Нису пропустили да примете ни да је млађи престолонаследников син на почетку процесије покушао да корача ноншалантно да би током ње несвесно забацио рамена и заузео војничко држање, које је његов старији брат имао од самог почетка.

Најзад, анализирајући збивања у самој капели, тумачи говора тела, истичу да је Кејт Мидлтон била прва, која је упрла поглед у Харија и наставила да га посматра све док он није за тренутак узвратио поглед, а затим га упро у таваницу.

По тврдњама стручњака, овакво понашање војвоткиње од Кембриџа типичније је за мушкарце, а код жена обично значи мајчинску брижност.

Овакве анализе војводкиња Кејт потврдила је тиме што је после сахране прва пришла Харију и започела разговор.

Затим је у разговор укључила и супруга да би се потом повукла корак уназад оставивши браћу да први пут сами разговарају током повратка из капеле светог Ђорђа.

Тај призор улио је нацији наду да за раздор међу браћом има лека, а војводкињу Кејт, ионако омиљену, устоличио као зрелу и спремну супругу будућег британског монарха.

Изоловани Хари

Но, овај дипломатски гест не значи да је кућа Виндзора дочекала Харија раширених руку.

Пријем је био леден. Једини члан породице, који се према Харију понашао нормално био је стриц принц Ендрју, који је због пријатељства са педофилом Џефријем Епстином и оптужби за сексуалне односе са малолетницом, једини међу Британцима непопуларнији члан краљевске породице од Харија и Меган Маркл.

Хари Маунтбатен-Виндзор до саме сахране био је у самоизолацији у кући Фрогмор у Виндзору, коју је пре одрицања од високих дужности у краљевској породици почетком 2020. године, делио са супругом, утрошивши на реновирање 2,4 милиона фунти новца пореских обвезника.

Пошто од његовог доласка у Британију до сахране није прошло десет дана, колико по закону траје карантин, Харију су власти издале посебну дозволу да присуствује погребу свог деде уз услов да се одмах врати у самоизолацију.

Тако је, на елегантан начин, стављена тачка на спекулације зашто Хари није укључен у остале активности породице Виндзор на дан сахране.

Зна се и да је принц Чарлс планирао да са млађим сином обиђе ограду дворца у Виндзору и погледа букете и поруке саучешћа хиљада грађана као што је то учинио са синовима после смрти принцезе Дајане.

Не зна се да ли је до тог сусрета дошло и да ли су отац и син имали прилику да разговором премосте видан јаз.

Зна се да је Хари дан после сахране напустио Уједињено Краљевско не окончавши карантин.

Усамљена краљица

Међутим, за нацију и свет, најупечатљивији призор са сахране принца Филипа била је сама краљица Елизабета Друга.

Током целе њене владавине принц Филип је био поред ње, уједно остајући скоро неприметан.
Његово одсуство био је неупоредиво приметније.

Британска краљица први пут је заиста изгледала као деведестпетогодишња жена.

Сама, погнута у дубокој црнини, сакривена иза маске на лицу и црног шешира, деловала је усамљеније и старије него икада.

Хиљаде људи плакале су због сазнања да краљица није вечна и да су знаци да се и њен живот и стабилна владавина неумољиво ближе крају, очигледни.

Опроштајни букет

Занимљива је и анализа букета, који је краљица сама саставила и оставила на супруговом ковчегу.

Бели љиљани симболизују тугу због смрти вољене особе, али и чистоту, јер су симбол Богородице. Најзад, представљају краљевску лозу, јер, према паганском веровању, потичу од божанског мајчиног млека, којим је храњен Херкул.

Беле руже симбол су мира, невиности и љубави.

Беле фрезије, по викторијанском тајном значењу цвећа, представљају поверење, пријатељство и дубоко промишљање.

Цвеће воска, пореклом из Аустралије, представља богатство, али и бројна путовања краљевског пара.

И најзад, индијски јасмин симболизује сензуалност.

Говор цвећа није занемарљива традиција у Британији још од Викторијанског периода и сама чињеница да је краљица осмислила посмртни венац, указује да је свесно послала последње поруке преминулом супругу.

Најзад, као и приликом смрти краљице мајке, Елизабета Друга на одру је оставила руком писану поруку.

Овога пута она је гласила: „Уз сећање пуно љубави, Лилибет“ што је надимак за британског суверена, резервисан само за најближе.

Једна жеља принца Филипа остала је неостварена.

Сахрањен је у краљевској породичној гробници, а не у башти Фрогмор у Виндзору како је желео.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво