Сахрањен бард народне музике Предраг Живковић Тозовац

Бард српске народне музике Предраг Живковић Тозовац сахрањен је у Алеји заслужних грађана, на Новом гробљу у Београду, уз тактове његових незаборавних песама „Виолино не свирај“ и „Јесен у мом сокаку“. Пре сахране је, уз присуство бројних пријатеља и колега, одржана комеморација на којој је прочитано и саучешће председника Србије Александра Вучића.

Најбољи међу певачима, а омиљен публици. Тако колеге говоре о Тозовцу. Kажу да је осим музиком задужио и успоменама и животом.

„У свему јединствен, човек који је оставио толико предивних песама, интелигентних. Имао је и дар имао је и инструмент. Чуо је и мелодијски, чуо је и хармонски“, наглашава Љубиша Павковић.

Писао је поезију, хармоником причао причу, а публика је препознала да је у свакој песми уткао и дух српског народа.

„Са препознатљивим шеретским осмехом показао је да и у поодмаклим годинама може да подигне публику на ноге, пре две и по године овом двораном одјекивао је Јесен у мом сокаку“, подсећа Драгиша Голубовић, председник савеза естрадно музичких уметника Србије

На сцени је био неодољив и песмама је преносио осећања. Тако је постао бард наше народне музике. Посебно место има међу својим Kраљевчанима.

„Помогао је свима нама Kраљевчанима, био нам је идол и као певач и као хармоникаш и композитор јер је био претеча и нека звезда водиља свих нас музичара из Kраљева, а има нас пуно“, каже Миша Мијатовић, композитор и хармоникаш.

Сахрањен је у Алеји заслужних грађана, где се и данас чула његова песма.

На комеморацији у београдској Kомбанк дворани прочитан је и телеграм саучешћа председника Вучића.

„Поводом смрти нашег легендарног Предрага Живковића Тозовца, примите изразе најискренијег саучешћа од председника Републике Србије Александра Вучића, као и у моје лично име“, пише у телеграму саучешћа Дејана Савића, саветника за културу председника Вучића, који је прочитан на комеморацији у Комбанк дворани.

Како се наводи, Предраг Живковић Тозовац спада у групу оних великана наше народне изворне музике, староградских песама, и естраде чији огроман опус и бројна ауторска дела услед популарности слушаоци често доживљавају као аутентичну народну музику којој се стваралац не зна.

„Осим ових и бројних сличних награда публике и стручњака, носилац је бројних високих државних признања које је заслужио својим преданим радом, трајањем и деловањем на музичком пољу. Молим вас да породици Предрага Живковића Тозовца и његовим колегама пренесете наше изразе саучешћа", пише у у телеграму.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво