Љубиша Павковић: Тозовац и ја смо свирали „Јеремију" пред целом владом

У свету музике одјекнула је тужна вест да нас је у 86. години, од последица борбе са коронавирусом, напустио доајен народне музике, Предраг Живковић Тозовац. Његов колега и пријатељ, уметник на хармоници, Љубиша Павковић, деценијама је сарађивао са легендарним певачем, и радо се присећа заједничких тренутака.

Наступали су Тозовац и Љубиша Павковић заједно на безброј коцерата. Много тога је остало за лепо сећање, а међу њима и ТВ наступи. Павковић, мајстор на хармоници, подсећа да је Тозовац био човек „вишеструког талента".

„Умео је да пева, да свира да компонује, и да буде водитељ - једноставно, био је један човек који је, у сваком случају, представљао најкомплетнију музичку фигуру на овим просторима", рекао је Љубиша Павковић. 

Павковић додаје да је за каријеру коју је Тозовац изградио, било важно то што је умео и да компонује, и да му је у том задатку посебно од користи била - управо хармоника. 

„Чини ми се да му је хармоника веома помогла у компоновању, јер он је, уз то што је био певач, чуо и све то хармонски што је радио, а хармонија је наука и по", сматра Павковић.

Говорећи о великом трагу који Тозовац оставио иза себе, Павковић потенцира јединственост Тозовца на нашим просторима.

Мотиватор и шаљивџија 

„Био је јединствен буквално у свему. И имао посебну енергију. Он је умео да мотивише друштво, био је пун духа, шаљивџија, био је козер... С њим је било милина разговарати, милина радити, био је врхунски професионалац", испричао је Павковић.

Посебно се сећа 31. децембра 1971. године, када су, са бројним другим музичарима и ТВ лицима, имали заједнички ТВ наступ.

„Отварао Други канал телевизије. То се одвијало у Студију 3, и тада је он био подешен да може да буде као једна мала биоскопска сала, каскадна. Учествовали су Саша Субота са својим бендом, и један део народног оркестра са мојим покојним шефом Миодрагом Јашаревићем", описао је музичар атмосферу која је тада владала на снимању.

„Тозовац је ту први пут извео песму Ја сам ја, Јеремија, То је било, у оно време - Јеремија -  борац из Првог светског рата. Можете замислити, из ове перспективе како то изгледа -  забрањена, као, песма. У првом и у другом реду су седели комплетна српска влада, био је ту и чувени Миодраг Петровић Чкаља, 'Седморица младих'... То је незаборавно било", присећа се Павковић ТВ наступа, али и реакција за које каже да су биле - фантастичне.

Бум и узлазна путања

О песми Влајна, која је настала пре наступа на отварању Другог канала, Љубиша Павковић прича као о композицији која је која била прави узлет за Тозовца. Снимљена је, наравно - у Студију 6, у Радио Београду.

„Све најзначајније што се одвијало, све што је вредело, изашло је из тог студија. И после тога је направио са песмом Јеремија - бум! Онда је почела узлазна путања, па 'Песма лета'... Тако почиње његов тотални успон, који је проткан бројним, дивним композицијама, које је он оставио овом народу", прича Павковић.

За оног са Бановог брда - нема ракије  

Из богате каријере, Павковић се често сети занимљивих ситуација, које на наступима широм земље, у ТВ форматима, али и и на снимању плоча, имао са Тозовцем. 

„Једном се он љутнуо на мене, негде у Аранђеловцу смо свирали, и после смо сви мало засели, и, као и сви музичари и екипа, можда су ту мало и попило понешто... И можда сам ја неку реч рекао погрешно. Он се ту мало љутнуо, мој пријатељ врли... ", започео је причу виртуоз на хармоници, који је, како каже, радио на око 70 одсто албума које је Тозовац издао.

„После дешавања у Аранђеловцу, убрзо се снимала његова плоче, Тозовац је на снимању рекао једном члану оркестра: ‘Иди молим те, и доведи оног с Бановог брда, и кажи му да ништа не прича, само да дође и да свира‘. То сам био ја. Почео сам да се смејем, а он је инкогнито, у оно време донео неке његове домаће ракије, јер је његово снимање почињало у поноћ, то је сада као у пола пет ујутру, и да не би неко заспао, он све то послужи а мене прескочи. Ја ћутим", прича Павковић, како се некада радило.

Осим што није био послужен, током снимања тог албума, добио је најнапорније задатке и радио - без престанка. 

„Треба да свирам, млад сам, имам енергију, имам све... Почнем да свирам, а он ме је тако запосли ту, да сам ја питао - да ли може и неко други да свира, а он каже: ‘Само ти, само ти настављаш!'. Било је то као да ми враћа кусур, и ту смо ми избалансирали, нешто што ни сами не знамо шта је било...", испричао је Павковић детаље из дана проведених са легендарним музичарем какав је био Тозовац.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво