Читај ми!

Преминуо Александар Јоксимовић, „краљ маказа“ и креатор југословенске модне сцене

Александар Јоксимовић, креатор који је обележио југословенску модну сцену, преминуо је у Београду у 88. години. Познат и поштован широм света, остаће упамћен као зачетник високе моде у СФРЈ, због чега је добио надимак „краљ маказа“.

Чувени креатор који је кројио југословенску моду преминуо је ноћас у болници „Драгиша Мишовић“ од последица ковида 19.

Јоксимовић је био икона југословенске моде и човек који је уживао поштовање светских стилиста. Током своје каријере одбио је позиве најславнијих модних кућа и одлучио да остане да ради за своју земљу.

Александар Јоксимовић рођен је 1933. године у Приштини, а током рата се његова породица преселила у Београд, а убрзо потом у Крагујевац где остаје и после рата.

Дипломирао је 1958. године на одсеку за текстил на Вишој школи за примењену уметност у Новом Саду.

Послератну моду у Југославији диктира сиромаштво и разорена земља. Мода је била потпуно скрајнута. Одећа која се носила морала је да буде издржљива и функционална, док је естетика, ако би и постојала, падала у други план.

Ипак, почетком 60-их година долази до побољшања стандарда и успона социјалистичке средње класе, која бојкотује застереле и демоде производе.

Ту на сцену ступа Александар Јоксимовић. Суморна и униформисана одећа добија своју потпуну промену. Прва колекција коју је урадио биле су школске униформе, а убрзо почиње каријеру у одељењу за извоз у Центротекстилу.

Новом колекцијом представио се на отварању Националног салона 1965. године, а новинар Њујорк тајмса написао је веома позитиван текст, рекавши да се „појавио млади човек великог потенцијала".

Тада улази у високу моду, а своју прву колекцију високе моде „Симонида" представља 1967. године. За најуспешнији модел проглашена је венчаница „Симонида", дуга хаљина једноставних линија са шлепом, декорисана бисерима и инспирисана одећом монахиња.

Ту се видело да је Јоксимовићев креативни дух дубоко повезан са националном традицијом, из које је црпео непресушну инспирацију.

Исте године „Симонида" је представљена у Москви заједно са колекцијама Коко Шанел, Кристијана Диора и Пјера Кардена.

Нове колекције

„Витраж“ као друга Јоксимовићева грандиозна колекција изашла је 1968. године и црпела је инспирацију са бојених стакала са прозора православних и католичких манастира.

Исте године представио је и наредну колекцију „Пејзаж“ на раскошној модној светковини на лењинградској изложби и на изложби у хали Београдског сајма. Њу су чинили мушки и женски модели од коже маслинастозелених тонова, чији су детаљи били инспирисани ентеријером сеоских кућа.

Колекцију „Проклета Јерина“, инспирисану митологизованом изградњом Смедерева и ратовима за српску деспотовину, представио је 1969. године. Јоксимовић је моделе такође уклопио са стилом париске модне авангарде 60-их година.

Наредне деценије представио је још 11 колекција, а дизајнирао је све до касних 90-их година. 

Јованка Броз и друге познате личности

Његове креације су носиле многе познате личности, а од 1966. године по службеној дужности радио је неколико модела годишње за Јованку Броз.

Јоксимовићеве моделе носила је у свакодневним приликама, али и на бројним свечаностима и манифестацијама. На овај начин Јованка је промовисала домаћу индустрију текстила. 

Од познатих у земљи, такође је облачио Ђорђа Марјановића, Тереза Кесовија, Јосипа Лисац, Бранка Петрић и Беким Фехмиу.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара