Читај ми!

Преминуо Власта Велисављевић, легенда српског глумишта

Легендарни глумац Властимир Велисављевић преминуо је у 95. години од последица коронавируса, након што је примљен у болницу 18. марта. Био је најстарији активни глумац у Србији, а остаће упамћен по вишедеценијској каријери и неким од најупечатљивијих позоришних, филмских и телевизијских улога. Власта Велисављевић биће сахрањен у Алеји заслужних грађана.

Власта Велисављевић је у болницу примљен 18. марта у лошем здравственом стању. Сутрадан је пребачен у КБЦ „Драгиша Мишовић“ након што му се стање додатно погоршало.

Властимир Велисављевић је рођен 28. јула 1926. у Београду. Глумом је почео да се бави 1938. у позоришту „Рода“, које је водила Нушићева ћерка Гита Предић.

Власта је 1943. био ухапшен и одведен је у нацистички логор Дортмунд Херде, из којег је успео да побегне уз помоћ једног мајстора у фабрици који му је дао немачку пропусницу, захваљујући којој је успео да стигне назад у Београд.

После рата, с неколико другова покушао да побегне у Америку, али је био ухваћен и одведен у затвор на Ади Циганлији. Необично, јер обожава Русију и руску културу.

Провео је и три године у затвору на Голом отоку, на који је одведен 1950. године пошто, како сам каже, није желео да изда кума, пуковника у ЈНА, којег су оптуживали да је стаљиниста.

Када је донет закон о рехабилитацији, поднео је захтев и рехабилитован је као заточеник Голог отока.

Приликом хапшења био је студент треће године Позоришне академије у Београду, на којој је касније и дипломирао, у класи Мате Милошевића, у којој су били и Оливера Марковић, Ђуза Стојиљковић, Пепи Лаковић, Михаило Викторовић.

У каснијој глумачкој каријери остварио је чак 350 улога у позоришту, на филму и телевизији. Свакако најпознатија позоришна улога је она из представе Буба у уху, коју је више од 1.600 пута играо на сцени ЈДП-а.

Од телевизијских улога, многи ће издвојити улогу магистра Ђорђевића у Бољем животу, а млађа публика га се сећа по улози баба Нате у филму Мала ноћна музика.

Био је доживотни почасни члан Југословенског драмског позоришта у Београду.

Има ћерку Дубравку из првог брака.

Сахрана у Алеји заслужних грађана

Градоначелник Београда, проф. др Зоран Радојичић, на предлог Удружења драмских уметника Србије, одобрио је да великан југословенског и српског глумишта Власта Велисављевић буде сахрањен у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

„Напустио нас је велики глумац којег бројне генерације памте као ведрог човека благог лица. Одолео је бројним недаћама, али није успео да се избори с опаким вирусом“, рекао је градоначелник.

Радојичић је рекао да је иницијатива Удружења драмских уметника Србије оправдана зато што један овакав великан и треба да буде сахрањен у Алеји заслужних грађана.

„Град Београд ће му се одужити онако како то заслужује“, поручио је Радојичић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво