Читај ми!

Меган Маркл – рађање принцезе „воук“ царства

Принц Хари је срео Меган у јуну 2016. године на унапред заказаном састанку. На интернету пише да је „слепи судар“ организовао „заједнички пријатељ“ што је шифра за пи-ар агенцију. Меган Маркл свему прилази стратешки: ако нешто не ваља, она иде даље, али са планом.

Када је увидела да јој не иде у Холивуду, Меган се преселила у Монтреал где је обезбедила улогу у солидној серији Б продукције Два одела правде (Suits). Но, у време када је срела свог принца, Маркл је већ месецима планирала пресељење у Велику Британију. Истини за вољу, Меган није ни чекала, ни очекивала принца на белом коњу.

Њене тадашње амбиције биле су усмерене у другом правцу – желела је да се уда у Британији, да се уда добро и да се уда за фудбалера. И зато је унајмила пи-ар агенцију. Тренутак када је Хари срео Меган плод је изузетног рада њених запослених, који су надмашили сва очекивања свог клијента и уместо фудбалера испоручили јој принца. Остало је, што кажу, историја. Или историја пи-ара.

Моћне пи-ар агенције са обе стране Атлантика састављале су листу гостију за венчање млађег Дајаниног сина. Меган је позвала све које је желела. Предуслов да познаје своје сватове, није узет у обзир. И тако је Меган срела Опру и успела се степеницу више у хијерархији холивудског племства окренувши леђа Б продукцији.

Венчање две државе, две класе и две расе, брижљиво је извезено и на младином плашту где су се нашли грбови свих чланица Комонвелта. Једино у шта пи-ар агенције нису уплеле прсте јесте наступ госпел хора, који је позвао младожењин тата – принц Чарлс.

Но, Меган се у новој породици није најбоље снашла. Таблоиди се нису држали неписаног правила да оставе чланове краљевске породице на миру у замену за брижљиво организоване ексклузивне интервјуе, прилике за фотографисање, ручкове и пријеме за новинаре по палатама куће Виндзора.

Таблоиди су се отели пи-ар контроли. У стопу су пратили тамнопуту принцезу и обично је неповољно поредили са „енглеском ружом“ и миљеницом нације Кејт Мидлтон. Можда најчувеније такво поређење је појављивање две војвоткиње на Вимблдону 2018. године када је жута штампа закључила да се Меган обукла као један од линијских судија.

Ових дана, у интервјуу са Опром, сада пријатељицом, Меган Маркл тврди да су је папараци довели до ивице самоубиства. Тиме се њена судбина чврсто везује за судбину принцезе Дајане, која је погинула у париском тунелу августа 1997. године, управо бежећи од папараца. Зато не чуди што се Хари, иначе до осамнаесте године склоњен од медија договором Бакингемске палате и седме силе, био уплашен да не изгуби и другу најважнију жену у свом животу.

Закључак, који пар жели да публика извуче, јесте да краљевска кућа може да заштити Харија, али да не штити и његову тамнопуту жену. Од те, па до оптужбе за расизам, само је пола корака. Пар у интервјуу не помиње то да никакву заштиту не ужива ни Кејт Мидлтон, као ни сами принчеви од доба пунолетства.

Међутим, Меган није пасивно чекала да је растргне чопор папараца. Марта 2019. године принц Хари и принцеза Меган одвојили су се од скута куће Кембриџа и основали сопствену кућу Сасекса. Два брата су се тако раздвојила по први пут у животу. На чело комуникација новог огранка куће Виндзора стала је Сара Латам.

Пи-ар гуру двојног америчко-британског држављанства, која је била на врху штаба Била Клинтона током друге предизборне кампање, бирала чланове кабинета Барака Обаме, као и потпредседничког кандидата током кампање Хилари Клинтон, чинила се довољно искусном да заустави и најкрвожеднију жуту штампу.

Тешко је знати шта је Сара Латам саветовала Меган и Харију. Једино што знамо је да је, када су почетком 2020. године Сасекси одлучили да у свом отцепљењу оду и корак даље и одрекну се дужности виших чланова краљевске породице, Сара Латам одлучила да остане у палати и води краљичин пи-ар тим, где је и данас.

Годину дана од сецесије Сасексових или „Мегзита”, како су напуштање краљевске породице крстили британски таблоиди, Хари и Меган провели су веома активно. Њихов први покушај да региструју бренд „Ројал Сасекс“ неславно је пропао, јер се палата успротивила коришћењу атрибута „краљевски“.

Логика Виндзора је била неумољива, али и неспорна: ко се одриче дужности, мора да се одрекне и привилегија. Тако су Хари, Меган и касније њихов син Арчи остали без титула њиховог принчевског височанства, али и финансирања обезбеђења и вишемилионске куће у Виндзору, на чије су реновирање потрошили 2,4 милиона фунти новца британских пореских обвезника, који су већ платили 35 милиона фунти за њихово венчање. Меган је Опри рекла да је то венчање било лажно, јер је пар венчао кентерберијски надбискуп три дана раније. Канцеларија поглавара Англиканске цркве то демантује и тврди да је пар само „разменио завете“.

Шта год да је истина, пре годину дана Хари и Меган су деловали поражено, а њихови планови да лансирају паралелни краљевски бренд са друге стране Атлантика чинили су се неизводљивим.

Но, пандемија и протести покрета „Црни животи значе“ дали су додатан замајац у једра брода Сасекс. Док се свет самоизоловао, Хари и Меган су се у јуну прошле године преселили у кућу Тајлера Перија на имању Малхоланд у Лос Анђелесу. Тиме су Сасекси ушли у најужи круг медијске краљевске куће Опре Винфри и црног холивудског племства.

Магазин Форбс је у септембру 2020. године богатство Тајлера, комичара, глумца, писца и продукцијског партнера Опре Винфри, проценио на преко милијарду долара. Зато када Опра и Меган на почетку интервјуа, који је потресао Бакингемску палату, кажу да су „на имању заједничког пријатеља“ можете бити сигурни да видите башту Тајлера Перија.

Два месеца пре коначног пресељења у фабрику снова, Сасекси су основали нови бренд „Арчвел“. У њиховој пријави бренда америчком Заводу за патенте стоји да „је циљ бренда промовисање истине о ковиду 19“.

„Пре Сасекс Ројала, родила се идеја о Арчију што је старогрчка реч за замајац на акцију. Она нас је инспирисала и када смо давали име свом сину. У жељи да урадимо нешто значајно, нешто што значи, стварамо 'Арчвел' као мешавину две речи: замајца за акцију и извора (well) из кога за то црпемо енергију“, писали су Хари и Меган.

„Арчвел“ није само непрофитна организација, већ и фирма за видео и аудио продукцију. На њено чело стала је доказана пи-ар мађионичарка Силицијумске долине Кристин Ширмер, некада прва жена „ПинИнтереста“. Ширмерова и Меган Маркл су, иначе, похађале исти факултет Нортвестерн у Илиноису и припадале истом моћном сестринству Капа Капа Гама.

Пи-ар тиму се придужила бивша црнопута активисткиња демократске власти града Њујорка Тоја Холнес. За односе са јавношћу са друге стране Атлантика ексклузивно брине Џејмс Холт, некада саветник лидера британских либерал-демократа Ника Клега и човек за кога се у Вестминстеру тврди да се понаша „краљевскије од краљевске породице“.

Међутим, политички гледано, овај избор позиционира Сасексе далеко од две главне британске странке и уз најлибералнију снагу у земљи. Са новим пи-ар тимом Сасексови су постигли споразуме са „Нетфликсом“ о продукцији документарних филмова и програма за децу. Тиме Меганина тврдња да је „најважнија титула у њеном животу титула маме“ у интервјуу Опри добија још један слој значења.

У међувремену, пар је медијска појављивања ограничио на друштвене мреже на којима су освануле фотографије Харија и Меган како кувају у народној кухињи за сиромашне чланове лосанђелеских банди и подржавају покрет „Црни животи значе“.

Истовремено, Сасексови су се уселили на 14,7 милиона долара вредно имање у Монтеситу надомак Лос Анђелеса, холивудски еквивалент палате у Виндзору. Прве комшинице су им Опра Винфри, царица ток-шоуа, и Елен Деџенерис, медијска краљица ЛГБТКју заједнице.

Пресељењем у Лос Анђелес, Сасексови су потписали и уговор са престижном агенцијом „Хари Вокер”, која организује скупе јавне наступе. Клијент ове агенције и бивши амерички председник Барак Обама зарадио је 400.000 долара за само један говор на добротворном скупу. Меган и Хари предвиђени су да говоре о менталном здрављу и губитку најближих.

Није јасно да ли наступају заједно или самостално. Није јасно, јер 2020. као пандемијска година, није била прилика за тако нешто. Но, уговор са фирмом „Спотифај“ омогућио је Сасексима моћну медијску платформу подкаста, која је доживела посебан процват док је човечанство седело по кућама. Међутим, слушаност подкаста Сасекса не може се поредити ни са осредњим каналима на Јутјубу, а камоли са популарношћу краља овог жанра Џоа Рогана.

И зато не чуди што су Сасекси сачекали да се оконча политичка битка за председника, Представнички дом Конгреса и Сенат у Америци, која је била национална и медијска опсесија од тренутка када је Доналд Трамп ушао у Белу кућу, па све док из ње није изашао.

Сајт „Арчвела“ лансиран је тихо у октобру 2020. године. Зато интервјуу са Опром треба, барем у пи-ар смислу, гледати и као рађање бренда „Арчвел“ и америчке воук принцезе Меган. Фирма „Арчвел“ у партнерству је са свим компанијама, које симболизују "wokeness" или „освешћени друштвени активизам“ у Америци.

У разговору са Опром, Сасексови су се сваком речју сврстали уз те снаге. За сада пи-ар тим Сасексових има разлога за славље. Од отцепљења од куће Виндзора, изашло је 74.000 чланака о Меган Маркл, а од интервјуа са Опром број претраживања на интернету, које носе њено име скочио је за 600 процената.

У свету се дневно од исповести Опри на тему Сасексових објави просечно 448 чланака, укључујући и овај. Дакле, у пи-ар рату куће Сасекса са кућом Виндзора, младе снаге су у офанзиви. Јасно је и да ћемо дигитални „рат ружа” још дуго пратити на радост интернет претраживача.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво