Читај ми!

Печат Сање Илића остао је у популарној култури, мјузиклима, филмовима, серијама

Сању Илића је кроз музику водила изузетна стваралачка енергија и осећај за добру песму. Са подједнаким успехом је компоновао све жанрове. Осамдесетих је написао чувену „Принцезу“, а у финалу „Песме Евровизије“ као композитор нашао се два пута. Оставио је печат у позоришним представама и мјузиклима, филмовима и ТВ серијама.

Композитор и музичар, Александар Сања Илић, преминуо је од последица ковида. Кроз музику, водила га је изузетна стваралачка енергија и осећај за добру песму.

Са подједнаким успехом је компоновао све жанрове – од инструментала Делта пројекта до химне фудбалског клуба „Црвена звезда“. Осамдесетих је написао чувену Принцезу, за евровизијско такмичење потписао Хало хало, стварао за позоришне представе и мјузикле, за филмове и ТВ серије. 

„Један од оних у том застрашујућем низу од којих се сви јежимо ових дана је и Александар Сања Илић. Његова смрт ме је дубоко потресла зато што је Сања значајан и велики стваралац, композитор, и због чињенице што сам најмање деценију и по провео с њим у континуираној сарадњи и истовремено у дружењу где смо заједнички стварали ја слику, режију, сценарио и све оно што као редитељ и аутор требало да урадим, а Александар Сања Илић је душу пројекта Село гори а баба се чешља својом изванредном композицијом, заправо музиком коју је за ту серију направио“, истакао је редитељ Радош Бајић.

Са бендом „Балканика“, који је резултат потребе за зрелијим изразом и сталним изазовима, подједнко је успешно освајао светске сцене, а са песмом Нова деца још једном је био у финалу „Песме Евровизије“ 2018. године.

„Вероватно нико не може да преброји шта је све направио и шта је све претворио у злато. Огроман рад је иза њега и огромна емоција. Нема речи, нема слике, нема тонског записа, нема ничега што може да опише ту величину коју је он оставио иза себе свима нама да вековима слушамо“, рекао је Младен Лукић, певач „Балканике“. 

Наградама на музичким фестивалима додао је и признање за оригиналну музику у филму Лед, Златну љубичицу престижног фестивала у Парми.

По занимању архитекта, Сања Илић је обликовао музику скоро 60 година. Највећи успех је његова богата каријера константна у квалитету, по томе је јединствена личност наше популарне културе.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 08. мар 2021, 20:42) - anonymous [нерегистровани]

Liga fantasticnih kompozitora. Da se covek ponosi njihovim doprinosom kulturi.

Nema potrebe tugovati, vec se treba radovati cinjenici da smo im bili savremenici. Nek im je laka zemlja.

(недеља, 07. мар 2021, 20:56) - anonymous [нерегистровани]

Zalost

Jos jedna u nizu velika zalost u poslednje vreme...slava mu i neka ga Gospod Bog primi u njegovo nebesko carstvo.Saucesce porodici i hvala mu na svemu sto nam je lepo i nezaboravno ostavio.
Laka mu crna zemlja.Pocivaj u miru .