Читај ми!

Шест улога по којима ћемо памтити Бориса Комненића

Борис Комненић је био првак драме у Народном позоришту у Београду. Поред богате позоришне каријере, остварио је запажене улоге у ТВ форматима и на филму.

Глумац Борис Комненић рођен је у Пули, а у Београду је завршио Факултет драмских уметности. Преминуо је у 64. години после тешке болести.

Многима је прва асоцијација на помен имена Бориса Комненића - Саша Попадић из ТВ серије Бољи живот. У серији емитованој на Телевизији Београд од 1987. до 1991. године, у 82. епизоде, Комненић је тумачио младог, тек дипломираног правника, који се бори да на поштен начин дође до посла, док у међувремену улази у романтичне везе са девојкама, међу којима на крају, бира популарну Коку. 

У филму Тајванска канаста, Коменић је такође - Саша, само што тумачи улогу незапосленог архитекте, који је без посла. Међутим, заокупљен је прављењем покретних скулптура. Саша има супругу али и бројне контакте са другим женама. У улози несигурног мушкарца у зрелим годинама, бива асимилован од стране групе сумњивих ликова. 

Своје место у екипи глумаца као што су Вера Чукић, Миодраг Кривокапић и Данило Бата Стојковић, Комненић је нашао и у ТВ серији Горе доле. У причи која осликава санкције, ратно време, изолацију и рестрикције деведесетих, Борис Комненић је тумачио улогу Николе Бајмочког.

Борис Комненић остварио је запажену улогу и у ТВ серији Вратиће се роде редитеља Горана Гајића. Током 2007. и 2008. године, емитовано је 25 епизода, а Комненић је играо Родољуба Швабића, оца главног јунака приче, Предрага Швабића Швабе, кога тумачи Никола Ђуричко.

Осим у Србији, серија je емитована и у земљама региона, и постигла је значајну гледаност. 

Хумористичка серија која прати породицу Синђелић, Комненићу је донела запажену улогу Јездимира Језде Синђелића. Синђелићи су почели са емитовањем 2013. године, и представљају домаћу верзију шпансе серије Серанови.

У филму Монтевидео, Бог те видео, из 2010. године, који је преточен и у ТВ серијале, и који обрађује тему великог успеха фудбалске репрезентације Краљевине Југославије у Уругвају 1930. године, Комненић тумачи улогу Јанка Шафарика, председника Фудбалског савеза Југославије.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 07. мар 2021, 20:59) - anonymous [нерегистровани]

Slava mu

Velika je zalost u poslednje vreme..svi nas napustaju tako iznenada i brzo.Veliko mu hvala na svemu i slava mu.Saucesce porodici a njemu laka mu zrna zemlja i neka mu Gospod Bog podari mesto u nebeskom carstvu.
Pocivaj u miru.