Читај ми!

Преминуо Војкан Борисављевић

Прослављени српски диригент, композитор и аранжер Војислав Војкан Борисављевић преминуо је у 74. години. Остаће упамћен као аутор хитова „Одисеја“, „Љубав је само реч“, „А сад адио“ и музике за ТВ серије „Сиви дом“ и „Врућ ветар“ и филма „Лајање на звезде“.

„С тугом јављамо да нас је напустио маестро Војкан Борисављевић, великан музике с којим смо урадили сјајне концерте, пре свега у Сава центру, с хором и оркестром у децембру 2019. Почивај у миру“, написао је Момчило Бајагић Бајага на Фејсбуку.

Војислав Војкан Борисављевић рођен је у Зрењанину, 5. мај 1947. Компоновао је више од пет стотина песама за најпознатије југословенске певаче, међу којима су Лео Мартин, Здравко Чолић, Ђорђе Марјановић, Мики Јевремовић. Аутор је песама Одисеја, Љубав је само реч, А сад адио.

Музиком је обојио и бројне телевизијске серије и филмове. Најпознатије и највољеније Борисављевићеве мелодије у том делу његовог опуса су у серијама Сиви дом и Врућ ветар и у филму Лајање на звезде.

Сматрао је да је најважнија песма коју је компоновао Љубав је само реч, по тексту Свете Вуковића, коју је отпевао Здравко Чолић. Нумеру А сад адио написао је за мање од минута. 

Сарађивао је са ТВ Београд као музички сарадник и уредник од 1968. године. Учествовао је на већем броју музичких, позоришних и филмских фестивала у земљи и иностранству, где је више пута награђиван.

Добитник је награде „Дарко Краљић“, коју додељује Удружења композитора Србије за музичко стваралаштво у домену популарне музике.

На Великој сцени Народног позоришта у Београду, 22. марта 2018. године, одржао је ауторски концерт назван Моја одисеја, а том приликом уручена му је поменута награда. Те године објавио је и истоимену књигу.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво