Читај ми!

Никола Тесла у писму пријатељу јасно каже: Ја сам Србин

Председница Друштва „Михајло Пупин“, Александра Нинковић Ташић, гостујући у емисији Радио Београда 2, први пут је показала и прочитала писмо Николе Тесле упућено пријатељу Американцу, у коме познати научник јасно истиче своју националну припадност.

„Поштовани господине, примио сам Ваше љубазно писмо од 31. маја и желим да Вам се захвалим за интересовање које показујете. Ви наравно знате да сам ја Србин, који потиче из једне од најстаријих лоза, с обзиром на то да име породице моје мајке потиче од давнина као и друга имена у нашем народу“, истакао је у писму Тесла.

Научник је даље навео: „Уредник листа Канзас фармер енд мејл енд бриз недовољно разуме да је провинција, у којој сам ја рођен, у то време била само под политичком влашћу Аустрије, што никакве везе нема са народношћу.“

„Оригинално писмо које сам, са печатом и потписом добила пре неколико дана из Америке, брани Николу Теслу његовим речима од злоупотреба којима је био изложен све ове године“, истакла је Александра Нинковић Ташић у емисији Клуб 2 Милене Божовић Манић.

Подсетила је и на писмо нашег великог научника из фонда Конгресне библиотеке САД, које је раније објављено, а у коме Никола Тесла каже да: „Не постоји народ који је страдао више од српског народа. Због тога што смо толико страдали постали смо народ песника и мислилаца. Знате ли шта је рекао велики песник Гете о српским народним песмама. А шта мислите да би рекао да је био Србин?“, пише Никола Тесла 1895. године.

„Американци малу књигу о великом српству Николе Тесле редовно штампају у Конгресној библиотеци и не дозвољавају да падне у заборав, као што ми то чинимо“, додала је Александра Нинковић Ташић у емисији Радио Београда 2.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво