Читај ми!

Колеге и пријатељи опраштају се од Мире Фурлан

Колеге и пријатељи опраштају се од Мире Фурлан прослављене филмске и позоришне глумице. Мира Фурлан преминула је у Сједињеним Америчким Државама 20. јануара у 66. години.

Одрасла је окружена књигама, у породици универзитетских професора. Чаролију драмске уметности открила је у детињству, као полиглота желела је да постане симултани преводилац, али током студија на Академији за казалиште, филм и телевизију почела је да добија прве улоге међу којима је Кате у легендарној серији Вело мисто.

У Хрватском народном казалишту је играла главне улоге у драмским класицима, а на Дубровачким летњим играма била је Офелија у Хамлету редитеља Јиржија Менцла.

Прва филмска улога – у Киклопу, 1982. године, донела јој је Златну арену. Следила су ремек-дела седме уметности на овим просторима: Отац на службеном путу Емира Кустурице, филмови Рајка Грлића, Лепота порока Живка Николића.

Здравко Шотра истиче да ћемо Миру Фурлан заувек памтити као југословенску глумицу у пуном смислу те речи.

„Када ме је Живко Николић позвао на састанак у ресторан 'Мадера', ту сам се срео први пут са Миром Фурлан. Гледао сам у њу као омађијан. Неколико дана после тога смо почели снимање филма Лепота порока на Ади Бојани и имали смо предивну сарадњу. Имам слику у мом стану, Мира и ја, са нашег венчања у филму. То сам задржао као нешто што ме сећа на један фантастичан пројекат и једну дивну, дивну, дивну особу“, каже глумац Милутин Мима Караџић. 

Између Београда и Загреба, Балкана и САД 

Бавила се и музиком, а на снимању спота који никада није објављен средином осамдесетих упознала је љубав свог живота, талентованог редитеља Горана Гајића.

Живела је између Београда и Загреба, а 1991. године, после бројних увреда и претњи које је добијала са обе стране, написала је „Писмо мојим суграђанима“ и емигрирала у Сједињене Америчке Државе.

Мира Бањац сећа се своје имењакиње као одличне глумице: „Сјајан човек. Она је једна велика трагеткиња била. И приватно је носила тај терет живота“.

Успешно је наставила каријеру улогама у серијама Вавилон 5 и Изгубљени. У Лос Анђелесу Мира Фурлан снимила је музички албум Песме из филмова који никад нису снимљени.

По повратку у Хрватску играла је Медеју у театру „Улисис“ Радета Шербеџије.

„Важно је рећи да је Мира Фурлан била ужасно бриљантна особа и бриљантна глумица и сви су је вољели и њени партнери глумци и глумице, вољели је режисери, вољела је публика, вољела је филмска камера“, истакао је Шербеџија

Отишла је племенита глумачка дива. У Југословенском драмском позоришту игра се драма по њеном тексту Док нас смрт не раздвоји, а последње остварење и улогу каријере Мире Фурлан у филму Пред нама гледаћемо на овогодишњем Фесту.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи