Читај ми!

Маск претекао Безоса на пар сати на челу листе најбогатијих на свету

На основу Блумберговог индекса милијардера, Илон Маск је на пар сати успео да претекне Џефа Безоса, извршног директора „Амазона“, на челу листе најбогатијих људи на свету захваљујући скоку акција компаније „Тесла“.

Акције компаније „Тесла“ су 7. јануара порасле за чак шест одсто, на основу чега је нето богатство извршног директора Илона Маска достигло износ од 185 милијарди долара. Међутим, и акције „Амазона“ су пред затварање берзе порасле за два одсто, те је Џеф Безос повратио своју прву позицију најбогатије особе на свету.

Масково и Безосово богатство према „Блумберговом“ индексу милијардера процењено је на 181 милијарду, односно 184 милијарде долара на крају затварања берзе 6. јануара. Поредак се ажурира после престанка трговине акцијама за тај дан.

Коментарушући ову вест на свом налогу на Твитеру, Илон Маск је написао само „Баш необично“, да би већ у следећој објави додао: „Добро, а сада да се вратимо послу.“

Мусково богатство се заснива на отприлике 20 одсто удела у компанији „Тесла“ и 48 одсто удела у „Спејс ексу“. Поред тога, како наводи „Блумберг“, Маск поседује и 57 милиона „Теслиних“ деоница. Безосова нето вредност у највећој мери потиче од његових 11 одсто удела у „Амазону“.

Богатство извршног директора „Тесле“, према процени „Блумберга“, повећало се за више од 150 милијарди долара у протеклих годину дана, пошто је износ акција компаније за производњу електричних возила порасла за 740 одсто у 2020. години.

Безос нема ниједну деоницу „Амазона“, већ само 53,2 милиона дионица које има као оснивач компаније. Имао би и више да није дао 19,7 милиона акција бившој супрузи Мекензи Скот. Безос је такође продао или поклонио акције као део својих добротворних донација.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(понедељак, 11. јан 2021, 14:14) - anonymous [нерегистровани]

Nikola Tesla.

Kad bi jadnik znao, sta ljudi prave sa njegovim imenom (Musk), prevrnuo bi se u grobu.....

(понедељак, 11. јан 2021, 14:02) - anonymous [нерегистровани]

Bezos..

Mora se pomenuti da je Bezos, za razvod od svoje zene morao da njoj da plati 53. miliarde dolara ostetu, inace Musk ne bi imao nikakvu sansu, da bude najbogatiji na svetu.

(петак, 08. јан 2021, 13:46) - anonymous [нерегистровани]

Spas???

Jadni smo mi kad on treba da spasava svet. Samo neka mene preskoči.

(петак, 08. јан 2021, 11:39) - anonymous [нерегистровани]

Eddie Murphy

Bogatstvo u akcijama. Da ih pocne prodavati ni blizu te vrijednosti nebi ostalo. Gledali ste tu moju komediju.

(четвртак, 07. јан 2021, 21:56) - Др. Шanonymous [нерегистровани]

Принчеви и махараџе

Понеки Савојски принчеви и индијске махараџе сматрају овакве за сиротињу, а да не причамо о Јелисавети 2., поседници највећих површина свакојаког земљишта на овој планети.

(четвртак, 07. јан 2021, 21:44) - anonymous [нерегистровани]

Vrednost akcija

Akcije iz dana u dan menjaju svoju vrednost, za godinu ili dve moze doci do ogromnih promena, tako da je cela ta prica o "milijardama" prilicno nepouzdana. U sustini jedino sto je bitno je da firma dobro posluje, onda se pojavljuju investitori u njene akcije i vrednost im raste. Medjutim, u periodima kada pada vrednost akcija mnogi izgube ogromne sume, tako da je sve to bogatstvo u akcijama izuzetno nestabilna i nepouzdana ekonomska kategorija.

(четвртак, 07. јан 2021, 20:33) - anonymous [нерегистровани]

Ilon Mask ne donira novac

On ulaze novac u svoje kompanije koje je stvorio kako bi spasio čovečanstvo. To je mnogo bolji model na duze staze.

(четвртак, 07. јан 2021, 20:22) - anonymous [нерегистровани]

Čovečanstvo sada ima malo vecu sansu da prezivi, a posebno nadolazecu krizu bez UBI-a

Elon Musk je bio jedan od prvih zagovornik UBI-a, danas cela Amerika prica o tome.
Ako nista barem znamo da je tih 180 milijardi u sigurnim rukama.