Читај ми!

Преминуо Чак Јегер, први пилот који је пробио звучни зид

Чак Јегер, амерички пилот који се борио у Другом светском рату и најпознатији тест пилот своје генерације, преминуо је у 97. години у Лос Анђелесу.

Вест о смрти генерала Јегера потврђена је у објави на његовом званичном налогу на Твитеру у којој се цитира изјава његове супруге Викторије.

Постао је пилот након завршене средње школе у западној Вирџинији, а имао је мучнину током свог првог лета, пише Њујорк тајмс.

Упркос томе, постао је истакнути борац у Другом светском рату, оборивши пет немачких авиона у једном дану, док је током рата оборио укупно 13 ваздухоплова.

Након рата је учествовао у тестирању нових борбених авиона. Летео је у више од 150 војних летелица и забележио 10.000 сати у ваздуху.

Значајан део његове пилотске каријере је пробијање звучног зида. Јегер је 1947. године у авиону „Бел Икс-1” на висини од 13.100 метара пробио звучни зид када је постигао брзину од 1.126 километара на час.

Његов лет је показао да је страх о уништавању авиона који лети брзином звука неоснован. Јегер је у својим мемоарима написао да је тај лет „упркос свим очекивањима, био разочарање“.

„Схватио сам да је та мисија морала да се заврши разочаравајуће због тога што прави зид није био на небу, већ у нашем знању и искуству у суперсоничним летовима“, написао је Јегер у својој књизи коју је издао 1985. године.

Широј америчкој јавности постао је познат након књиге Тома Вулфа Пут у космос, која је објављена 1979. године и истоименог филма који је снимљен четири године касније.

Вулфова књига је говорила о првим Насиним астронаутима, али и о пилотима који су након Другог светског рата тестирали авионе велике брзине.

У својим мемоарима Јегер је написао да му је током пилотске каријере увек било важно да научи све што може о свом авиону и опреми за спасавање. Такође је написао да се одувек плашио смрти.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи