Читај ми!

Једини сачувани део Хитлерове лобање изложен у Москви

У склопу обележавања стоте годишњице Руског државног архива део лобање за коју се наводи да је део посмртних остатака лидера нацистичке немачке Адолфа Хитлера, изложен је у Москви.

Комад лобање Адолфа Хитлера биће део изложбене поставке до 31. јануара наредне године. Међу осталим предметима који су изложени на овој пригодној поставци у знак обележавања годишњице Руског државног архива, изложени су и меци и бајонети којима су погубљени последњи монарх Русије, цар Николај Други и чланови његове породице, 1918. године.

Портал Life.ru преноси изјаве званичника Архива да су делови лобање „наводно посмртни остаци Адолфа Хитлера“. Биће изложени и поверљиви документи из истраге о смрти нацистичког лидера, преноси Раша тудеј.

Хитлер је извршио самоубиство 30. априла 1945. године, само неколико дана пре него што су совјетске трупе заузеле Берлин, чиме је заправо завршен Други светски рат у Европи. Његово тело је поливено бензином и спаљено.

Хитлерови остаци сахрањени су у Магдебургу у Немачкој 1946. године, али совјетске власти су из страха да би његов гроб могао постати место светилишта нацистичких следбеника, тајно 1970. године ексхумирала гроб и уништила његов садржај. Одлучено је само да се задржи парче лобање и вилице који су коришћени за идентификацију нацистичког вође.

Током година настале су различита нагађања о аутентичности приче о Хитлеровом самоубиству. Амерички истраживачи су још 2009. године устврдили да овај комад лобање који је сада изложен у руској престоници, заправо није припадао Хитлеру.

Шеф Архива руске Федералне службе безбедности (наследника КГБ-а), Василих Христифоров, је међутим, још тада демантовао те наводе и нагласио да је совјетска форензичка истрага јасно утврдила да су остаци који се данас чувају у Москви припадали нацистичком лидеру.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво