Читај ми!

Бил Гејтс предвиђа нову пандемију

Док свет чека вакцине како би се изборио са пандемијом ковида-19, амерички милијардер и филантроп Бил Гејтс предвиђа пандемију нове заразне болести у наредних 20 година.

Оснивач „Мајкрософта“ и један од најбогатијих људи на свету је у подкасту Бил Гејтс и Рашида Џоунс постављају велика питања изнео своја предвиђања о пост-ковид свету и са каквим ће се изазовима суочити човечанство.

Гејтс је и раније упозоравао на могућност глобалне пандемије смртоносног вируса и верује да је наредна пандемија неизбежна у глобализованом свету.

„Надајмо се да ће се десити за 20 година, али морамо да се понашамо као да ће избити за две или три. Разумно је претпоставити да ће се свет суочити са тако нечим у наредних 10, 15 година“, сматра Гејтс.

Велики напредак са вакцинама протеклих недеља даје наду да је крај пандемији коронавируса известан, а неколико фармацеутских компанија забележило је успешне фазе тестирања.

Нема повратка старом животу

Победа над ковидом-19 неће довести до враћања живота у оно стање у којем је био пре избијања пандемије.

За то је указао на све чешћи рад од куће, јер су запослени и послодавци приморани да се прилагођавају мерама социјалног удаљавања. Нове технологије омогућиле су и олакшале рад са даљине више него икада раније.

Предвиђа да ће пословних путовања бити за 50 одсто мање у пост-ковид свету, а да ћемо у канцеларији проводити за трећину мање времена.

„Наставићемо да идемо у канцеларију и наставићемо да путујемо, али много мање“, истакао је Гејтс.

Милијардер и филантроп већ годинама упозорава на претњу глобалних пандемија. Пре пет година рекао је да САД и друге земље нису добро припремљене за такав сценарио.

„Уколико нешто убије 10 милиона људи у наредним деценијама, највероватније ће то бити заразни вирус, а не рат. Не ракете, већ микроби“, истакао је Гејтс говорећи на TED Talk 2015 године.

Пре две године упозорио је да би пандемија могла да убије десетине милиона људи уколико се са њом не суочимо како треба.

Нећемо бити поново глупи

Иако би неки рекли да је предвиђање нових пандемија прилично песимистичан поглед, Гејтс каже да је оптимистичан што се тиче тога да је човечанство научило лекције из бробе са ковидом-19.

Лекције које ће, како се нада, помоћи човечанству да избегне и не понови ситуацију са коронавирусом.

Током подкаста је рекао да мисли да следећа болест неће бити толико деструктивна, јер смо имали прилике да увежбамо наш одговор на њу.

„Наше методе и начини тестирања биће много бољи. Нећемо бити поново глупи“, закључио је Гејтс.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво