Читај ми!

Преминуо Дејвид Проуз, први Дарт Вејдер из Лукасових Звезданих ратова

Британски глумац Дејвид Проус, познат по томе што је играо Дарта Вејдера у прва три филма трилогије „Звездани ратови“, америчког редитеља Џорџа Лукаса, преминуо је, након краће болести, у 86. години.

Шампион у дизању тегова, бодибилдер и глумац, Дејвид Проус, захваљујући импозантној фигури висине 201 сантиметар, био је идеалан за улогу Дарта Вејдера. Ипак, продуценти су се одлучили да други глумац буде глас иза мрачног горостаса.

Смрт Дејвида Проуса потврдио је његов агент Томас Боувингтон за Холивуд рипортер, као и у објави на Твитеру.

Осим тога што је играо Дарта Вејдера у епизодама четири, пет и шест франшизе Звездани ратови, Проус ће остати упамћен и по тумачењу Франкенштајна у три остварења: Казино Ројал (1967), The Horror of Frankenstein (1970) и Frankenstein and the Monster From Hell (1974).

У Пакленој поморанџи (1971) Стенлија Кјубрика Проус се појавио као мишићави члан послуге Френка Александера. Захваљујући овој улози запазио га је Џорџ Лукас и уследио је ангажман у Звезданим ратовима.

Дејвид Проус рођен је 1. јула 1935. године у енглеском граду Бристолу. Погрешно му је дијагностикована туберкулоза колена због чега је као дечак лонгету носио чак четири године. Испоставило се да болује од остеоартритиса.

Упркос томе такмичио се за титулу мистера универзума 1960. године, пре него што је од 1962. до 1964. три године заредом био шампион у бодибилдингу.

Као 50-годишњак и даље је могао да подигне 317 килограма из тзв. дедлифта.  

број коментара 0 Пошаљи коментар