Читај ми!

Ко је Џил Бајден, бивша друга и будућа прва дама

Супруга Џоа Бајдена, који је данас, на основу пројектованих резултата победио на председничким изборима у САД, Џил Бајден (69) добро је позната јавности, будући да је обављала дужност тзв. друге даме од 2009. до 2017. године, док је њен супруг био потпредседник САД.

Будућа прва дама, професорка енглеског језика на Универзитету у Вирџинији, уједно ће постати и прва - прва дама која има плаћени посао и која ће наставити да га обавља. 

Рођена је 1951. године у Њу Џерзију, као најстарија од пет сестара, а одрастала је у Пенсилванији.

За Џоа Бајдена, који је по пројекцијама нови председник САД, удала се 1977. године, који је тада био удовац са двоје деце, а пре њега је била у браку са Билом Стивенсом, бившим фудбалером.

Од 1993. до 2008. године радила је као професор енглеског језика и инструктор за писање на колеџу у Делаверу, а од 2009. године предаје енглески на колеџу у Западној Вирџинији.

Поседује две магистарске титуле и докторат, који је одбранила 2007. на Универзитету у Делаверу.

Бајденова супруга је и оснивач непрофитне организације која се бави подизањем свести о превентиви здравља дојки, а са бившом првом дамом Мишел Обамом основала је иницијативу "Joining Forces" која помаже војним ветеранима и њиховим породицама.

Бајденова је 2012. године објавила књигу Don't Forget, God Bless Our Troops засновану на искуству њене унуке, која је одрасла у војној породици.

Џил Бајден се сматра и највећом подршком свом супругу, са којим је у браку више од 40 година, а раније је изјавила да ју је садашњи супруг просио пет пута пре него што је прихватила, преноси Ивнинг стандард.

Pомагала je супругу да подиже синове из претходног брака, од којих је један преминуо од тумора мозга, а заједно имају ћерку коју су добили 1981. године.

Џил Бајден за себе воли да каже да је доживотни предавач и да „предавање није оно што ради, већ - она сама".

Сматра се једним од најважнијих политичких, а пре свега личних саветника супруга.

Како наводи Ивнинг стандард, била је скептична у вези са његовом кандидатуром за председничке изборе 1988. али га је подржала у изборној трци 2008. године.

Будући да не намерава да одустане од посла предавача, верује се да тако може да „модернизује" улогу Прве даме.

Планови и циљеви на новој фунцији

Бајденова је појачала свој политички ангажман у кампањи свог супруга за 2020. годину, узимајући одсуство са посла наставника.

„Увек је подржавао моју каријеру. А ово је право време да га подржим, јер, знате, желим промене. Желим новог председника", рекла је за Си-Ен-Ен, док је трајала кампања. 

Изјавила је да ће се као прва дама и даље залагати за исте циљеве на којима је радила као друга дама.

„Образовање и породице наших војника су на врху листе приоритета. Потребни су нам добри програми учења и потребна нам је једнакост у школама. Такмичимо се и у том смислу на глобалном тржишту, а положај САД мора да се побољша", рекла је за Си-Ен-Би-Си.

„Желим да људи цене наставнике и знају колики је њихов допринос друштву, као и то да постану цењенија професија", одлучна је будућа Прва дама.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи