Читај ми!

Преминуо први човек „Самсунга” Ли Кун Хи, најбогатији Јужнокорејац

Први човек јужнокорејског гиганта, компаније „Самсунг”, Ли Кун Хи, преминуо је у 78. години.

Заслужан је за трансформацију малог предузећа које је основао његов отац, данашњи „Самсунг”, глобалног економског дива који послује у областима од производње електронике, преко осигурања, до транспорта.

Ли је био најбогатији Јужнокорејац, са процењеним богатством од око 21 милијарде долара, наводи часопис Форбс.

Из компаније су саопштили да је Ли преминуо окружен члановима своје породице, а нису дали информацију шта је узрок смрти.

„Сви ми, запослени у 'Самсунгу', сећаћемо се са захвалношћу човека који нас је водио”, наводи се у саопштењу Компаније.

Ли се укључио у породични бизнис 1968. године, преузео компанију 1987. године након смрти свога оца и трансформисао је - од компаније која производи јефтине, неквалитетне производе у светски познатог произвођача квалитетне електронике.

Први човек „Самсунга” остаће упамћен по реченици коју је 1993. године упутио својим запосленима: „Променимо све, осим наших жена и деце”.

„Самсунг” је затим уништио 150.000 мобилних телефона да би кренуо у нову, модерну и динамичну фазу глобалне тржишне експанзије и корпоративног развоја.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(недеља, 25. окт 2020, 17:32) - anonymous [нерегистровани]

...

Je l' odneo svo to bogatstvo sa sobom , na onaj svet?

(недеља, 25. окт 2020, 16:24) - anonymous [нерегистровани]

Re: Podsećanje

Vaša komparacija između Samsunga i naše kompanije EI Niš je jedan praktični pokazatelj razlike između dva društveno-ekonomska sistema ili tačnije mentaliteta: jedan (južnokorejski) - ekspanzivan, koji podstiče ono što je bolje, naprednije, probitačnije, profitabilnije (ne mešajući privatnost i poslovnost) i drugi (bilo koji balkanski) - restriktivan, konzervativan, hermetički, duboko potonuo u preokupacije ličnim odnosima, te koji daje prednost na osnovu ličnih interesa i emocija.
Naravno, uvek i svuda ima pojedinačnih odstupanja ali dominantni šablon je takav kakav sam opisao.
Pozdrav.

(недеља, 25. окт 2020, 14:31) - Mario [нерегистровани]

Zanimljivost

Samsung je počeo tako što je prodavao polugotova jela, npr. suši još 30ih

(недеља, 25. окт 2020, 11:45) - anonymous [нерегистровани]

Podsećanje

Samsung je nastao tako što su se nekoliko pojedinaca udružili i kupili bezperspektivnu fabriku tranzistorskih radio prijemnika koju je prodavao Philips. Da podsetimo da je u to vreme EI Niš pravio televizore a danas nisu u stanju da naprave šteker za struju.