Читај ми!

Музичар Кит Џерет суочава се са будућношћу без клавира

Џез пијаниста открио је да има здравствене проблеме због којих је мало вероватно да ће икада више наступити у јавности.

Последњи пут када је Џерет имао наступ, било је то у Карнеги холу 2017. године, када га је публика довела до суза. 

Кит Џерет је један од најдаровитијих пијаниста модерног доба, џез уметник који „у прстима" има огромно богатство класичне музике.

Требало је да се врати у Карнеги следећег марта на још један солистички рецитал, али тај наступ је изненада отказан, заједно са другим најављеним наступима.

Тада је његова дугогодишња издавачка кућа ECM саопштила је да разлог лежи у здравственим проблемима, али без детаља. Прошле су скоро три године, и званичног обраћања о Џеретовом стању није било.

Али овог месеца, Џерет (75) прекинуо је тишину, јасно рекавши шта му се догодило. Био је то мождани удар крајем фебруара 2018. године, праћен још једним у мају. Мало је вероватно да ће икада више наступити у јавности.

„Био сам парализован. Моја лева страна је и даље делимично парализована. Могу да ходам са штапом, али требало је пуно времена за то, требало је годину дана или више", рекао је за Њујорк тајмс у телефонској изјави.

Током опоравка, једно време је боравио у болници. Каже, спорадично је свирао на клавиру, али једном руком. Рекао је и да, када је недавно пробао да одсвира неке познате мелодије у свом матичном студију, открио да их је на жалост, заборавио.

„Не знам каква би требало да буде моја будућност", додао је. „Тренутно се не осећам као пијаниста. То је све што могу да кажем о томе", закључио је кратко уметник.

„Али када чујем да неко свира клавир, то ме на неки начин веома фрустрира. Кад чујем Шуберта и неке лаганије ноте, то ми је довољно... То ме подсети да ја то сада више не бих могао. И нећу ни моћи. Највише што се од мог опоравка очекује је да ћу једног дана моћи да држим шољу у левој руци", рекао је Кит Џерет.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи