Читај ми!

Миодраг Радоњић: Био бих поносан да улога Баће буде једна од оних које ће обележити моју каријеру

Завршено је снимање филма „Јужни ветар 2“, спремају се две представе, „Баал“ у Београдском драмском позоришту и „Аудијенција“ која ће се изводити у културним центрима широм Србије. Све су то пројекти на којима је ангажован гост Београдске хронике, глумац Миодраг Радоњић.

Миодраг Радоњић се управо вратио из Турске, са Филмског фестивала „Балканска панорама“, који је одржан у Измиру. По искуству које су имали са приказивањем Јужног ветра по региону и свету, уверили су се да филм комуницира са публиком без обзира на националну припадност, верску припадност, чак и на језик.

„Филм је приказиван и у Русији и јако смо се бринули како ће превести неке форе које су у духу нашег језика, али нашли су неки свој начин. Но језик је нешто што је најважније у смислу прихватања филма“, сматра Радоњић који тумачи познати лик Баће.

Што се тиче Јужног ветра 2, додаје, карактер ликова се неће мењати, а цела радња у филму се дешава у два-три дана. Ипак, у сваком случају, његов лик је обогаћен у односу на оно што је публика имала прилике да види до сада.

На снимању је било занимљивих догодовштина, препричава Радоњић.

„Један од мештана у селу где смо снимали статирао је и требало је у једној сцени да ми каже нешто ружно. Ја њему кажем 'Где си, мајсторе, како иде?', а он треба мени да каже 'Је.. се.' И он то није могао да изговори и на крају ми је рекао 'Ма, једи сарме.' Мени је то било предивно“, каже глумац.

Иначе, и поред тога што спрема две представе, Радоњић сматра да је позориште посебно угрожено због епидемијске ситуације.

„Мислим да би мало више требало, као друштво, да обратимо пажњу на позориште, јер, јесте, свесни смо опасности које тај вирус носи, али то су све велике сале у којима се одигравају представе. Ево, ја сам сада путовао пуним авионом, где људи седе једни до других. Наравно, с маскама. Мислим да је култури у том смислу потребна помоћ“, напомиње гост Хронике.

Не страхује да ће лик који тумачи у Јужном ветру заувек обележити његову каријеру. С обзиром на то да глумци не иду у пензију са 65 година, нигде на свету не постоји глумац кога је обележило десет-петнаест улога иако их је одиграо одлично, већ га обележи четири-пет, највише.

„У том смислу бих био поносан да једна од тих буде улога Баће из Јужног ветра“, каже на крају гостовања Миодраг Радоњић.

број коментара 0 Пошаљи коментар