Читај ми!

Модни креатор Кензо Такада преминуо од последица ковида 19

Познати јапански дизајнер Кензо Такада преминуо је 4. октобра у 82. години од последица изазваних ковидом 19, објавио је портпарол оснивача познатог модног бренда „Кензо“.

Светски познати дизајнер, Кензо Такада, преминуо је у болници у месту Неји на Сени, недалеко од Париза.

Рођен 1939. у Јапану, Такада је славу стекао радећи у Паризу, а најпознатији је по свом бренду „Кензо“, која укључује одећу, козметичке производе и парфеме.

Љубав према моди развио је читајући сестрине магазине, а знање на Модном колеџу Бунка у Токију који је уписао 1958. године, када је установа отворила врата и мушким полазницима.

Прво право дизајнерско искуство, али и награде стекао је правећи одећу за девојке у робној кући „Сенаи“ још за време студија.

У Париз је стигао 1965. године и имао намеру да се врати у Јапан после неколико месеци. Продавао је скице креација модним кућама и радио као стилиста да би преживео. 

На бутик и прву ауторску колекцију чекао је до 1970. године. Линија за мушкарце стигла је 1983. године када је Кензо изградио име и бренд на светској модној мапи. 

Pret-a-porter линије за плићи џеп Kenzo Jeans и Kenzo Jungle покренуте су 1986. године. 

Такада је повлачење из света моде најавио још 1999. године, али је од тада и даље повремено радио, чак је најављивао покретање луксузног бренда за кућу и стил живота познат као К3 у јануару ове године, који би укључивао тотални дизајн – од намештаја преко тепиха до посуђа.

Кензо Такада био је у дугогодишњој вези са Гзавијеом де Кастељом који је преминуо од сиде 1990. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво