Преминуо Горан Паскаљевић

Прослављени српски филмски редитељ и сценариста Горан Паскаљевић преминуо је у 74. години. Дубок траг у кинематографији оставио је остварењима „Варљиво лето '68“, „Буре барута“, „Време чуда“, „Танго аргентино“, „Туђа Америка“. Режирао је и први филм у индијско-српској копродукцији „У земљи богова“.

Горан Паскаљевић дипломирао је филмску режију на Прашкој академији. Режирао је многе документарне филмове и ТВ драме за ТВ Београд, а први дугометражни играни филм Чувар плаже у зимском периоду, снимио је 1976.

Направио је преко 30 документарних и 18 играних филмова. 

Дубок траг у кинематографији оставио је остварењима Варљиво лето '68, Буре барута, Време чуда, „Танго аргентино, Туђа Америка.

Улога у филму Горана Паскаљевића Посебан третман донела је Милени Дравић награду за споредну глумицу на Канском фестивалу. 

Снимајући филм Како је Хари постао дрво, Паскаљевић је сарађивао са чувеним ирским глумцима Колмом Минијем (серија Звездане стазе: Следећа генерација), Килијаном Мерфијем (серија Бирмингемска банда

Режирао је и први филм у индијско-српској копродукцији У земљи богова

Добитник је многих престижних награда међу којима је Награда критичара за најбољи европски филм 1998. за Буре барута; Награда критичара у Сан Себастијану 1990. за Време чуда.

Часопис Варајети сврстао га је 2001. у пет најбољих режисера године (поред Ласea Халстрома, Нила Џордана, Стивена Содерберга и Едварда Јанга).

Први филмски режисер који је 2002. у Минхену добио Награду „Бернард Вики Мост“ за хуманизам у својим делима.

Новембра 2007. Паскаљевић је одликован француским Орденом уметности и књижевности који му је свечано уручен 9. маја 2008. у Београду. 

Смрт га је прекинула током рада на филму Мачји крик чија премијера је била планирана за 2021. годину.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво