Дама француске шансоне Жилијет Греко преминула у 94. години

Француска глумица, модел, ватрена левичарка и легенда шансоне Жилијет Греко, чија је каријера трајала више од 50 година, преминула је у 94. години.

„Жилијет Греко је умрла окружена породицом у свом дому који је толико волела. Живела је живот као нико други“, саопштила је породица за агенцију АФП.

Греко је певачку каријеру окончала 2016. када је доживела шлог, а исте године је изгубила и ћерку јединицу Лоренс Мари.

„Страшно ми недостаје. Певање је разлог мог живљења“, рекла је за часопис Телерама у јулу.

Греко је била легендарна појава постратног радикално шик Париза и отелотворење боемског живота.

Била је блиски пријатељ, конфидант и муза великана попут Жан-Пол Сартра и Алберта Камија и других припадника такозване  Леве обале – париског уметничког, филозофског и интелектуалног језгра.

Постала је икона Париза рецитујући стихове песничких величина попут Жака Превера и Бориса Вијана и певала шансоне Жака Брела и Сержа Генсбурга. Најпознатије шансоне које је певала су Parlez-moi d'amour, Paris Canaille, Accordeon и Je suis comme je suis.

Остварила се и као глумица и модел. Била је љубавница холивудског продуцента Дерила Занука и џез легенде Мајлса Дејвиса.

Левичарка која је волела живот

Греко је рођена 7. фебруара 1927. године у Монпељеу, али је одрасла у Бордоу код бабе и деде након што су се њени родитељи развели.

Током Другог светског рата, оба родитеља су јој била активна у покрету отпора. Ухапшена је са 16 година након што су јој сестру и мајку одвели у концентрациони логор. Искуства из рата су јој учврстила левичарске погледе на свет од којих никада није одустала.

Препуна креативне енергије, после рата брзо је стекла статус иконе Париза. Рани успеси као кабаре уметнице омогућили су јој серију наступа у париској Олипмији 1954. године.

Неколико година пре тога започела је и филмску каријеру, која је одвела са друге стране Атлантика и у наручје холивудског продуцента Занука.

Иако никада није постала велика филмска звезда, ипак се пробила и у седмој уметности и постала популарна због улоге у француској детективској серији Белфегор.

Протерана је из Чилеа 1981. године јер је на концерту певала песме које је диктаторски режим Аугуста Пиночеа забранио.

Као и са свим осталим, водила је динамичан љубавни живот. После дуге везе са легендом џеза Мајлсом Дејвисом, Жилијет Греко је неколико пута улазила у брачне воде.

Три пута се удавала. Први пут за глумца Филипа Лемера, па за Мишела Пиколија и коначно за Жерара Жуанеа, пијанисту Жака Брела.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се