Читај ми!

Филмска дива Софија Лорен слави 86. рођендан

Неке диве и поред година једноставно као да никада не старе. То је случај и са Софијом Лорен, славном италијанском глумицом коју читав свет сматра за једну од највећих звезда у историји филма, која данас пуни 86 година.

Глумица рођена у Риму 20. септембра 1934. године у својој незаборавној и дугој каријери освојила је два Оскара и пет Златних глобуса.

Софија Вилани Шиколоне, што је њено право име, глумила је у филмовима режисера светске славе попут Чарлија Чаплина, а уз друге светски познате глумце као што су Кери Грант, Кларк Гејбл, Марчело Мастројани, Марлон Брандо те Ричард Бартон.

Првог Оскара глумица је освојила 1960. године за главну женску улогу у филму Ћоћара, чиме је постала прва глумица у историји која је добила ову награду изван енглеског говорног подручја.

Следећа награда Америчке филмске академије стигла је 1991. године за целокупну каријеру.

Осим тога, Софија је освојила пет Златних глобуса, једног Златног Лава, један Греми, једно признање "Coppa Volpi" на Фестивалу у Венецији, 10 "Davide di Donatello".

Амерички Филмски институт је 1999. године позиционирао на 21. место листе најславнијих глумица у историји филма. Једина је глумица са листе која је и данас у животу. 

Срећан рођендан Софија!

број коментара 2 Пошаљи коментар
(недеља, 20. сеп 2020, 20:30) - anonymous [нерегистровани]

Svako sa svojom srećom

Ko na njivu, ko na crveni tepih. A snajka joj poreklom iz Srbije.

(недеља, 20. сеп 2020, 19:11) - Покојна мајка,+81год: [нерегистровани]

Негована жена!

Што,да није ушла у њиву да копа кукуруз!-А три детета,човек,свекар и свекрва!...