Читај ми!

Пола века без Џимија Хендрикса

Навршава се 50 година од смрти Џимија Хендрикса. Један од најутицајнијих и најталентованијих гитариста у историји рок музике, рођен је 27. новембра 1942, а са дванаест година, добио је прву гитару, инструмент који је обликовао читав његов живот.

Хендриксово инвентивно и спретно свирање, заједно са експериментисањем, харизматичном сценском личношћу и раскошним наступом, помогли су му да постане један од најцењенијих и најутицајнијих рок уметника свих времена. 

У младости је свирао је по клубовима у САД док га није чуо бивши басиста групе „Eнимaлс" (Аnimals), Час Чендлер, који је понудио да му буде менаџер и да са њим пође пут Енглеске, што је и учинио. 

Рођен у Сијетлу 27. новембра 1942. Џими је основао свој бенд „Џими Хендрикс експиријенс" (The Jimi Hendrix Experience), након што се крајем 1966. преселио у Велику Британију.

Хитови као што су Hey Joe, The Wind Cries Mary, Purple Haze и други направили су Хендрикса звездом у Енглеској.

Његов бенд објавио је само три студијска албума док је Џими био жив - Are You Eksperienced, Akis: Bold as Love из 1967. и Electric Ladiland из 1968, али ти записи и дан данас настављају да инспиришу и изазивају слушаоце и музичаре.

Хендрикс је такође сврстан међу најдинамичнијим извођачима уживо у историји рока.

Хендрикс је имао само 27 година када је трагично упреминуо у једном лондонском хотелу 18. септембра 1970. године.

Међу његовим легендарним наступима били су сетови на фестивалу поп у Монтереју 1967. и Вудсток фестивалу 1969. године, од којих је последњи представио Џимијеву изведбу The Star Spangled Banner.

Спектакуларно извођење на Монтерејском фестивалу створило је од чувеног гитаристе светски познату личност, након чега је продао на милионе албума у Америци, док су му све турнеје биле распродате. 

Хендрикс је примљен постхумно у Rock & Roll Hall of Fame, као члан  „Џими Хендрикс експиријенс" 1992. У јуну 2017. године почаствован је сопственим спомен-парком у Сијетлу.

Његова сестра, Џени Хендрикс, данас води Џимијеву музичку заоставштину и редовно издаје архивске наступе рок легенде.

Хендрикс је пажњу публике, поред одличне свирке, изазивао и тиме што је гитару свирао зубима.

Џимијева звезда у Холивуду постављена је 1994. године.

Престижни музички часопис Rolling Stones 2005. године поставио је Хендрикса на прво место листе „100 највећих гитариста свих времена".

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво