Читај ми!

Дива слави рођендан - Бранка Веселиновић данас пуни 102. године

Глумица Бранка Веселиновић напунила је 102. године. Иза познате филмске и позоришне глумице је више од 80 година каријере.

Глумила је у више од хиљаду представа и 50 серија и филмова. Рођена је као Бранка Ћосић 1918. године у Старом Бечеју. 

Студирала је Глумачку школу при Народном позоришту у Београду одакле су је упутили на праксу те се убрзо нашла у представи Карлова тетка која се играла у Новом Саду. 

Бранка је била члан првог ансамбла Југословенског драмског позоришта, играла је са највећим и најзначајнијим глумцима Југославије. Дуг је списак награда које је Бранка добила за свој глумачки и хуманитарни рад а била је и амбасадор Уницефа. 

Њен 100. рођендан, обележен је посебном свечаношћу.

Играла је у првој представи Југословенског драмског позоришта 3. априла 1948. у комаду Краљ Бетајнове. У Београду је играла и у Уметничком и Народном позоришту.

У Америци је на енглеском језику играла главну улогу у представи Мајка храброст и њена деца.

У  матичној кући, ЈДП-у, одиграла је више од четрдесет улога. За улогу Гине у Нушићевој Ожалошћеној породици добила је „Стеријину награду" 1964. године.

Добитник је још многих плакета, награда и признања за свој глумачки и хуманитарани рад, као што су Орден рада са златним венцем, Нушићева награда за животно дело, Стеријина награда, Вукова награда... 

Два велика глумачка имена Југословенског драмског позоришта који су у ЈДП-у од његовог оснивања 1947. године, Бранка и Млађа Веселиновић, 2012. године су донирали средства Фондацији ЈДП их којих се додељује награда глумцу или глумици за најбољу интерпретацију у представама које су у датој календарској години игране на сцени ЈДП-а.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи