Читај ми!

Рада Ђуричин: И даље имам трему

На прагу још једне позоришне сезоне, која долази након дуже паузе него што су публика и глумци навикли, Рада Ђуричин најављује три представе у којима има игра. Једна од њих је комад „Васа Железнова и други“ Максима Горког у којем је, пре четири деценије, 86-годишња глумица већ играла. Упркос огромном искуству, Рада признаје да треме има и пред ову премијеру.

Народно позориште у Београду слави 150 година постојања. Сезону у среду, после дуге паузе изазване епидемијом, отвара Васа Железнова и други Максима Горког. У њој глуми једна глумица, која је улогу у овом комаду имала и пре више од 40 година – Рада Ђуричин. 

„Са великим задовољством хоћу да најавим ову нашу представу и премијеру са којом почиње позоришни живот у Београду. Сви смо се зажелели већ да играмо, а и публика наша жељна је да уђе у позоришта, да уђе у биоскопе, све оно што већ доста дуго није било могуће“, каже прослављена уметница гостујући у Београдској хроници.

Представа је спектакл у којем учествује 20 људи, што, у време коронавируса, може да буде отежавајућа околност код организовања проба.

Глумица истиче да се разлика осећала већ на самом улазу у позориште где стоји особа која свима мери температуру, а одмах до је била бочица са средством за дезинфекцију руку.

„Сви смо имали маске у току проба, неко је могао да издржи дуже, неко мање. Свакако, било је другачије него што је иначе“, објашњава Рада Ђуричин.

Страх од коронавируса нестаје кад почне проба 

Коментаришући страх од коронавируса који је код неких био присутан, награђивана уметница истиче да њега није било у њеном колективу: „Оног момента кад почнемо да глумимо, уопште се више нико и не сети короне, потпуно буде нормална ситуација. Са великим задовољством, срећни што можемо да играмо, гурамо скроз, целу пробу“.

Представа Васа Железнова и други, Максима Горког свевремена је, објашњава Рада, јер се бави породицом, односима у породици и оним што то прати и у позитивном и у негативном смислу, а то је вечно.

„Пре 42 године ту је била Љиљана Крстић, тада сам ја играла Ану Захаровну, њену ћерку, а сада ту улогу игра Љиљана Благојевић. Нас има око 20, ту је велика група младих, сјајних глумаца и момака и девојака. Заиста са уживањем сарађујем са њима“, истакла је 86-годишња глумица.

И после свега треме има 

Гошћа Београдске хронике признала је да и после деценија на сцени и поред огромног искуства и даље има трему: „По природи својој сам тремарош, што ми је јако жао јер је много лакше кад си без треме, али наравно, то се превазилази, а с обзиром на то да сам ја толико дуго у овом послу и смешно је да то кажем“. 

И друга позоришта припремају премијере. Ђуричин најављује представу која ће бити коментар Љубише Ристића на роман Велики пад Петера Хандкеа.

„Ту ћу се и ја појавити и радујем се тој сарадњи. Волим атмосферу у 'Шећерани' где има тако много младог света жељног да игра, глуми“, нагласила је глумица.

Једна од последњих улога које је имала пре коронавируса је у представи о Коко Шанел Мала црна хаљина Вјере Мујовић. 

Рада Ђурићчин позвала је публику да погледа овај комад 25. септембра уз напомену да је само 30 карата предвиђено за продају због смањеног капацитета простора.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво