Бата Стојковић би прославио 86. рођендан

Није хтео да га сахране у Алеји великана. Због реплике „Да се ја питам протерао бих аутобус овуда“ умало је добио упалу плућа. У позоришту је играо чак и улоге без текста и речи. Кажу да је волео кафану и само једну жену. Да је жив Бата Стојковић би 11. августа напунио 86 година.

Мира Бањац, другарица и колегиница Бате Стојковића за чувеног глумца рекла је да није трпео мале глумце, а да је са великим био немилосрдан.

„Управо данас посебно се сећам Бате“, каже цењена уметница за РТС, „јер ми глумци смо на данашњи дан били сваке године у Врњачкој Бањи јер су тада били Дани Бате Стојковића“. 

Бата Стојковић био је почасни грађанин Врњачке Бање.

„Сцена се није променила, променио се део репертоара, простора у којем је он значајно играо. Он је одиграо све што је написао Душко Ковачевић“, прича Мира Бањац истичући да су то биле улоге које су писане за Бату.

Као велику разлику Мира Бањац истиче да се сада све ређе дешава да неко пише за одређеног глумца.

Данило Бата Стојковић рођен је у Београду 11. августа 1934. године. Био је један од најпознатијих српских позоришних, телевизијских и филмских глумаца. 

Позоришну каријеру започео је у Југословенском драмском позоришту 1959, а 1962.  године постао је стални члан ансамбла Атељеа 212.

Публика га је посебно заволела у „Звездара театру“ због улога које је Ковачевић писао за њега.

Филмску каријеру је започео улогом у филму Издајник из 1964. године. 

Најпознатије су му улоге у филмовима Ко то тамо пева, Маратонци трче почасни круг и Балкански шпијун, за које је награђен бројним наградама.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(среда, 12. авг 2020, 15:56) - anonymous [нерегистровани]

I on vise ne postoji, niko vise ne postoji, ostalo je cutanje. Svi polako se pakuju i vataju vozove i autobuse i idu negde.

Samo mi sedimo i laprdamo o nekim besmislenim stvarima, a da ni sami ne znamo zasto. Eto da nam usta ne budu pusta. Zao mi je mnogih glumaca, obelezili su jedno vreme, jedan period, od jugoslavije do sad. Nadam se da nece sve stati samo na njima da ce i neki mladji glumci napraviti neku ulogu zivota, vremena. A mozda nece nikada.

(среда, 12. авг 2020, 13:31) - Jovan [нерегистровани]

Batini dani

Nalazim se u Vrnjackoj Banji po ko zna koji put samo da bih prisustvovao Batinim danima. Nazalost, ove godine sve je otkazano iz dobro ppznatih razloga. No ipak, svako vece prosetam banjskom Promenadom, sa pogledom na otvoreni teatar koji nosi njegovo ime.

(среда, 12. авг 2020, 09:20) - глас разума [нерегистровани]

Такав човек се роди једном у 100 година

Прави боем и делија и ван сета, филма и позоришта, а што се глуме тиче јединствен и непоновљив, имао је то нешто своје исконско што је доносио и убациовао у сваки лик кога је играо. Давао је сваком лику нешто специфично, да ли је то Лаки Топаловић, Илија Чворовић или судија из "Варљивог лета"... тек данас би свакоме било незамисливо да у улогама тих ликова виде неке друге глумце, не зато што ти други не би били добри глумци, већ што им је легендарни Бата подарио неку врсту вечног живота на платну, дајући целог себе у те ликове. Један је од највеличанственијих глумаца које смо икад имали. Штета је права што није снимио више филмова, јер сваки филм са њим има ту посебну класу и квалитет!
А његове реплике су једноставно генијалне до савршенства и остаће да живе док је света и века.

(уторак, 11. авг 2020, 22:07) - Nikola, Bor [нерегистровани]

legende

nezaboravna glumacka velicina!

(уторак, 11. авг 2020, 21:01) - anonymous [нерегистровани]

Genije

A varljivo leto '68 ?