Тим Кук, директор Епла – аутсајдер који се прикључио друштву милијардера

Девет година откако је Стив Џобс одступио са чела Епла и на то место поставио Тима Кука, акције компаније вреде више него икад – а исто тако и Кук који је успео да се упише на листу одабраних милијардера.

Цена акција „Епла“ је порасла скоро за пет одсто прошле недеље. Компанија коју је Стив Џобс основао пре 44 године у кући својих родитеља у Калифорнији, остварила је врхунац на берзи од скоро два билиона долра, а у тренутку Џобсове смрти вредела је око 350 милијарди.

Поред тога, директор Епла, Тим Кук, се у међувремену придружио једном од најелитнијих клубова извршних директора који заправо нису основали неку компанију, већ њоме руководе и његова нето зарада је премашила милијарду долара, према прорачунима Блумберговог индекса милијардера.

Кук је 2015. године изјавио да намерава да поклони већину свог богатства и још тада је поклонио акције у вредности од милион долара. Уколико и даље буде наставио да поклања, можда ће изгубити место на листи милијардера. Портпарол компаније „Епл“ је одбио да коментарише ове наводе.

Куков улог је мали у поређењу са оснивачким мамутским позицијама које имају Безос, Закерберг или Илон Маск у својим компанијама, али и поред тога успео је да се пласира у друштво одабраних.

„Еплове“ акције се широко дистрибуирају између различитих инвеститора и руководилаца, тако да је компанија која важи за највећег произвођача новца на свету, произвела врло мало милијардера међу запосленима.

Када је Џобс у августу 2011. године одступио са чела „Епла“, а убрзо потом и умро, Кук је у више наврата обављао функцију привременог извршног директора. Међутим, инвеститори и аналитичари нису били сигурни да ће он бити у стању да унапређује компанију као њен оснивач.

Но, иако „Епл“ у последњој деценији није пласирао ниједан револуционарни производ, компанија је и даље веома успешно пословала, те је Кук демантовао страховања акционара.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 11. авг 2020, 16:50) - anonymous [нерегистровани]

Radna snaga stvara a ne direktor

Dobro povezan čovek koji verovatno ne zna ni vrata da omala vodi kompaniju koju može bilo ko da vodi i zgrće milijarde dok robovska radna snaga po Kini i ostalim azijskim zemljama dobija trice i jedva preživljava. Sve naopako. O utaji poreza, trovanju i uništavanju planete koju ova kompanija vrši decenijama niti reči. Pišite o tome.

(уторак, 11. авг 2020, 14:33) - anonymous [нерегистровани]

zato imaju pare

Džobs je bio stvaralac, genijalac.Kuk je menadžer.Zato "Epl" i nema ništa novo od odlaska Džobsa.