Воја Брајовић: Интервју је као превара, бојим се шта би данас Паја рекао

Глумац Воја Брајовић добио је награду за животно дело „Павле Вуисић". Добитник је и награде овогодишњег филмског фестивала у Требињу. Сводећи утиске о каријери и глуми „некад и сад“, Брајовић указује на то како је култура најјаче оружје, и да оно што храни људски дух – треба да буде приоритет.

О томе шта би легендарни Павле Вуисић о награди која носи његово име данас рекао, Брајовић има више него сликовит одговор. 

„Па то ме највише и брине. Прво, он никада не би волео да се награда зове његовим именом или било шта. Чак и када је интервју у питању, то је његова супруга Мирјана забележила, и његову поезију и мисли. Он говори о томе да не даје интервјуе зато што не воли да лаже", рекао је Брајовић и додао да се на интервју може гледати као на неку врсту преваре.

„Он је био изузетно образован човек, изузетан и свој. Ја такве људе сматрам врхунским интелектуалцима. Био је тако ауторитарна личност. На сету, када се снима, ако је он био нешто нервозан и што се каже намћор, ми сви зазиремо да још више не утичемо на његово нерасположење", испричао је глумац уз опаску да, када је Вуисић био расположен, то не може описати.

Тада су сви, како наводи, сви исијавали радошћу због његове позитивне енергије.

„Због тога што је нека врста хиперпродукције некаквих безначајних тема, зато што је целокупна јавност засута, затрована шундом, којекаквим ријалитијима, мислио сам да то и не поменем, право да вам кажем, то све утиче на то да наша уметност, нема ту снагу која, пре свега, разлог да постоји, свака тема коју ми играмо".

"Па да се онда каже како је рецимо Милан Срдоч направио фантастичну епизоду, или Столе Аранђеловић, да не говорим о Бати Живојиновићу..." , рекао је Брајовић упоређујући некадашње време када је сарађивао са Вуисићем и садашње стање на том пољу, додавши да верује да ће бити боље.

Када је реч о актуелним ангажманима, Брајовић каже да бира улоге, али и да оне бирају њега јер, како напомиње, „нас је у овим годинама све мање".

„Ако покушам да на нешто укажем што рецимо редитељ пропушта, а он пропушта из разлога што је и он добио тај посао не би ли некако преживео, и одржао се, онда долази до нечега што није некаква креативна ситуација него конфликтна ситуација. То покушавам да избегавам", искрен је Брајовић.

Каже да је, нарочито када је позориште у питању - тежак за рад, јер би волео да, додаје, све што ради буде најбоље на свету.

Страх у разним облицима 

Говорећи о култури у доба епидемије коронавируса, Брајовић је изјавио да је држава та која треба да схвати да је култура најважнија ствар и најјаче оружје те државе.

„Ако су самостални уметници угрожени тако што не могу да раде, што не могу да одржавају свој дар и своју кондицију, поготово када су то музичко-сценски уметници, балетани, оперски певачи, музичари, глумци, редитељи позоришта, онда држава мора да им обезбеди прво да преживе", сматра глумац.

„Сликар може да слика, писац може да пише, наравно, сликару треба галерија а књижевнику издавач, али ова жива, да тако кажем, уметност је јако угрожена, и њој треба посветити пажњу. Ја сад кад бих имао некакав рецепт, ја бих вам рекао, али, да треба бринути о томе - и те како треба", каже Брајовић.

Координациони одбор Удружења драмских уметника Србије је успео да се избори да се препозна потреба за уплатом три минимална лична дохотка за три месеца, а са таквим напорима, најављује Брајовић, ће и наставити.

Мишљења је да у актуелној ситуацији, приоритет не треба да буду фудбалски стадиони, ни коцкарнице и кафићи, већ оно што негује дух грађана.

„Мислим да је страх нажалост доминантан у нашем друштву и без ове пандемије. И то страх од губљења посла, од корумпираних људи, од нечега што угрожава демократску свест", додао је искрено Брајовић.

број коментара 0 Пошаљи коментар