Преминуо Алан Паркер, редитељ „Поноћног експреса“

Британски филмски редитељ који ће остати упамћен по филмовима „Поноћни експрес“, „Багзи Малоун“, „Мисисипи у пламену“, „Евита“, преминуо је у 77. години.

Вест о смрти познатог британског синеасте Алана Паркера саопштио је његов публициста који је навео да је „Паркер преминуо после дуже болести“.

Паркер, који је рођен 1944. године у Лондону, прославио се најпре у рекламној индустрији, а тек касније је ушао у свет филма и одлучио се за режију, пише британски Гардијан.

Његов дебитантски рад Багзи Малоун био је остварење амбиције према великом платну која је у њему тињала. Била је то идеја осуђена на пропаст. Ипак, упркос гангстерском филму у којем су летеле пите од пене за бријање, привукао је пажњу Холивуда и добио је задатак да режира Поноћни експрес, по сценарију Оливера Стоуна. 

Уследила је номинација за Оскара, као и низ веома успешних остварења међу којима је било више филмова у којима је музика била основа - Fame, Pink Floyd - The Wall

На листи оних са којима је сарађивао били су Боб Гелдоф, Мадона, Алберт Фини, Дајан Китон, Роберт де Ниро, Николас Кејџ, Емили Вотсон.

Друга номинација за Оскара за режију стигла је захваљујући филму Мисисипи у пламену.

Мјузикл о Евити Перон, са Мадоном у насловној улози, снимио је 1996. године.

Филмови који су утицали на то да за Алана Паркера чују у свим крајевима света су донели светску славу су и Нема љутње, Евакуисани, Анђеоско срце, Живот Дејвида Гејла.

Осим номинацијама Америчке филмске академије, Паркеров рад добио је признање и у виду осам номинација за награду БАФТА, те три за Златни глобус.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво