Идрис Елба о политичкој коректности: Престаните да нас цензуришете

Британска филмска звезда Идрис Елба успротивио се тренду цензурисања филмова и ТВ емисија и серија из прошлости који нису по данашњим критеријумима политичке коректности.

Глумац је рекао да верује у слободу говора и против је цензуре да би се заштитила јавност и публика.

„Проблем код слободе говора јесте што није прикладна за свакога на исти начин“, рекао је Елба за радио Тајмс магазина, када је био упитан о томе шта мисли о скидању са програма одређених епизода и филмова који су означени као „расно безосећајни“.

„Да бисте исмевали истину, морате је познавати. Али да бисте цензурисали расистичке елементе у серији и филму... мислим да гледаоци теба да знају шта је све некада прављено“, навео је Елба.

Садашњи системи оцењивања требало би, како сматра, да буду довољни.

Елба је истакао да људи који причају приче треба да имају право да кажу шта желе, а да се не плаше да ће их неко цензурисати.

„Не верујем у цензуру. Верујем да треба да можемо да кажемо оно што желимо. Зато што смо ми, пре свега, људи који праве и причају приче“, објаснио је глумац.

Тамнопути Британац пружио је у протеклом периоду подршку протестима широм САД и отворено говорио о расним проблемима са којима се још као дете сусретао у својој земљи.

„Успех није поништио расизам за мене. Када ме питате о расизму то је исто као да ме питате колико сам дуго већ жив“, рекао је Елба.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се