Одлазак маестра – Енио Мориконе, легендарни италијански композитор, преминуо у 92. години

Један од највећих композитора данашњице Енио Мориконе преминуо је у болници у Риму од последица пада, приликом којег је поломио ногу. Компонујући више од 50 година, италијански маестро је за живота написао више од 500 музичких тема и нумера за филмове, међу којима су „Добар, лош, зао“, „Било једном на Дивљем западу“, „Мисија“, „Синема Парадизо“, „Несаломиви“, „Подлих осам“...

Вест о смрти Мориконеа саопштио је породични пријатељ и адвокат Ђорђо Асума, који је истакао да ће сахрана Мориконеа бити одржана у оквиру приватне церемоније у кругу породице „поштујући осећање скромности које је увек инспирисало чин његовог постојања“.

Асума је рекао и да је маестро преминуо у зору 6. јула и да је до краја задржао своју луцидност и велико достојанство.

„У својим последњим тренуцима се опростио од своје супруге Марије, која га је посвећено подржавала и пратила током читавог живота. Захвалио се својој деци и унуцима на љубави и пажњи. Посветио је и посебан опроштај публици и обожаваоцима из чије свесрдне подршке је увек извлачио стваралачку снагу“, навео је Асума.

Компонујући више од 50 година, Енио Мориконе је за живота написао више од 500 музичких тема и нумера за филмове, а десетине њих постале су култни класици.

Сарађујући са редитељем „шпагети вестерна“ Серђом Леонеом, Мориконе се прославио пишући музику за његове вестерне 60-их година, посебно „Долар трилогију“ (За шаку долара, За долар више и Добар, лош, зао) и Било једном на Дивљем западу.

Мориконе је наставио свој рад компонујући музику за бројне филмове. Само између 1965. и 1973. године написао је 150 нумера за филмове. Осим са већ поменутим Леонеом, радио је са великим бројем редитеља – Брајаном де Палмом, Баријем Левинсоном, Теренсом Маликом, Ђузепом Торнатореом...

Један од најплодоноснијих музичких стваралаца седме уметности номинован је за Оскара чак шест пута – Божанствени дани, Мисија, Несаломиви, Багзи, Малена и Подлих осам, од чега је тек за последњи добио Оскара.

Америчка академија за филм доделила му је и 2007. године почасног Оскара за „његов величанствен допринос филмској уметности“. Добитник је многих других признања – три Гремија, три Златна глобуса, шест награда БАФТА, десет награда „Давид ди Донатело“, две Европске филмске награде и почасног Златног лава.

Осим што је компоновао музику, Мориконе је са својим оркестром одржао велики број концерата у Италији и иностранству, а 2009. године наступио је у београдској Арени.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво