Одлазак маестра – Енио Мориконе, легендарни италијански композитор, преминуо у 92. години

Један од највећих композитора данашњице Енио Мориконе преминуо је у болници у Риму од последица пада, приликом којег је поломио ногу. Компонујући више од 50 година, италијански маестро је за живота написао више од 500 музичких тема и нумера за филмове, међу којима су „Добар, лош, зао“, „Било једном на Дивљем западу“, „Мисија“, „Синема Парадизо“, „Несаломиви“, „Подлих осам“...

Вест о смрти Мориконеа саопштио је породични пријатељ и адвокат Ђорђо Асума, који је истакао да ће сахрана Мориконеа бити одржана у оквиру приватне церемоније у кругу породице „поштујући осећање скромности које је увек инспирисало чин његовог постојања“.

Асума је рекао и да је маестро преминуо у зору 6. јула и да је до краја задржао своју луцидност и велико достојанство.

„У својим последњим тренуцима се опростио од своје супруге Марије, која га је посвећено подржавала и пратила током читавог живота. Захвалио се својој деци и унуцима на љубави и пажњи. Посветио је и посебан опроштај публици и обожаваоцима из чије свесрдне подршке је увек извлачио стваралачку снагу“, навео је Асума.

Компонујући више од 50 година, Енио Мориконе је за живота написао више од 500 музичких тема и нумера за филмове, а десетине њих постале су култни класици.

Сарађујући са редитељем „шпагети вестерна“ Серђом Леонеом, Мориконе се прославио пишући музику за његове вестерне 60-их година, посебно „Долар трилогију“ (За шаку долара, За долар више и Добар, лош, зао) и Било једном на Дивљем западу.

Мориконе је наставио свој рад компонујући музику за бројне филмове. Само између 1965. и 1973. године написао је 150 нумера за филмове. Осим са већ поменутим Леонеом, радио је са великим бројем редитеља – Брајаном де Палмом, Баријем Левинсоном, Теренсом Маликом, Ђузепом Торнатореом...

Један од најплодоноснијих музичких стваралаца седме уметности номинован је за Оскара чак шест пута – Божанствени дани, Мисија, Несаломиви, Багзи, Малена и Подлих осам, од чега је тек за последњи добио Оскара.

Америчка академија за филм доделила му је и 2007. године почасног Оскара за „његов величанствен допринос филмској уметности“. Добитник је многих других признања – три Гремија, три Златна глобуса, шест награда БАФТА, десет награда „Давид ди Донатело“, две Европске филмске награде и почасног Златног лава.

Осим што је компоновао музику, Мориконе је са својим оркестром одржао велики број концерата у Италији и иностранству, а 2009. године наступио је у београдској Арени.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(понедељак, 06. јул 2020, 21:52) - anonymous [нерегистровани]

maestralni maestro

Između ostalog najpoznatiji kompozitor muzike koja je proslavila "špageti westerne".

(понедељак, 06. јул 2020, 20:06) - anonymous [нерегистровани]

Covek se naziveo, a ostavio bogatu kolekciju kompozicija koje ce se pamtiti dok je sveta i veka.

Neka mu je srecan put ka nebeskom carstvu, nadam se da ga uveliko cekaju frenk zapa i ekipa, pa da krene koncert.

(понедељак, 06. јул 2020, 18:29) - anonymous [нерегистровани]

Najbolja kompozicija

Scena sa Klaudijom Kardinale u filmu Bilo jednom na Divljem Zapadu, ne zna se sta je maestralnije, muzika ili Klaudija.

(понедељак, 06. јул 2020, 12:39) - Petar [нерегистровани]

Maestro

Veliki kompozitor... Blistavi um.

(понедељак, 06. јул 2020, 12:39) - Kalesu [нерегистровани]

Maestro

Veliki umetnik, koji je snove na velikom platnu bojio svojim notama, ostaje večan. Bez njega bi istorija sedme umetnosti bila neverovatno siromašnija. Počivajte u miru, veliki maestro. Kroz vaša dela zauvek živite.

(понедељак, 06. јул 2020, 11:59) - anonymous [нерегистровани]

Legenda

Pocivaj u miru legendo! Jedinstven i neponovljiv!

(понедељак, 06. јул 2020, 11:21) - anonymous [нерегистровани]

Концерт 2009.

Тај концерт 2009. у Арени, то је вредело. Снег свуда около а унутра Енио Мориконе, његова палица и његова музика.

Свако има своју омиљену музику коју је компоновао Мориконе. Моја је она из филма "Легенда о пијанисти 1900". Захвална за сваки звук.

(понедељак, 06. јул 2020, 10:52) - anonymous B and G [нерегистровани]

Ennio RIP

Introibo ad altare dei. I go into altar of God.
Luv

(понедељак, 06. јул 2020, 10:14) - Vuk Perović [нерегистровани]

Kompozitor koji je obeležio moje detinjstvo

Ennio Morricone,
kompozitor koji je obeležio moje detinjstvo!!!