Рим после 500 година, изложбом захваљује генијалном Рафаелу

Италија обележава 500 година од смрти ренесансног мајстора Рафаела спектакуларном изложбом, чије су припреме биле покренуте свађом око драгог портрета. По оценама стручњака превише ломљив експонат није био спреман за пут у Рим.

Изложба у импозантној римској палати "Scuderie del Quirinale", укључује поставку 200 радова плодног сликара, дизајнера и архитекте, који је умро у 37. години, 1520. године.

Стручњаци су дубоко подељени око портрета папе Лава са два кардинала, који припада "Uffizi Gallery of Florence", главном граду ренесансе, који је позајмио четвртину радова који  ће се наћи на изложбеној поставци у Риму. Изложба је отворена до другог јуна 2020. године.

Дело осликано у бордо црвеној и наранчастј боји крви, настало између 1518. и 1519. године, у то време изазвало је сензацију за његов револуционарни концепт групног портрета.

Научни одбор "Uffizi Gallery of Florence", одлучио је да је слика димензија 154. до 119. сантиметара (61 према 47 инча) била превише крхка да би могла кренути на пут у Рим.

Сва четири члана комитета поднела су оставку прошле недеље због одлуке немачке директорке галерије Елке Шмит, да поништи њихову одлуку и дода слику изложби у Риму.

„Слика Папе Лава X, била је веома важна док је био у Риму“, рекао је Шмит новинарима у среду.

„Био је папа мира. Ово дело идентитета морало је бити у граду папа - у Риму“, додалча је Елке Шмит.

Свађа је уследила након три године напорног рада који је имао за циљ да састави ретроспективу која одговара мајстору који је био део тројства ренесансних великана заједно са Микеланђелом и Леонардом да Винчијем.

У галерији ће бити представљени радови из музеја светске класе: Лувра у Паризу, Националне галерије у Лондону, Прадо музеја у Мадриду и Националне галерије Вашингтона.

Неке од његових најпознатијих слика, ка што је Мадона од руже, осликане си у пастелним бојама, које су заштитни знак  Рафаела. Упечатљиви зелени и црвени портрет папе Јулија II; и Портрет "Baldassare Castiglione", су пирамидалне композиције у елегантним земљаним тоновима.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво