Спомен-соба у част Фејата Сејдића, легенде Бојника

Како би се одужила великану трубе Фејату Сејдићу, Општина Бојник намерава да ове године организује фестивал трубе у његову част, и да отвори спомен-собу. Иначе, Фејатову славу наследио је његов унук Небојша, који сада води један од најбољих дувачких оркестара у земљи, а трубу већ свира и мали Виктор, праунук великог Фејата Сејдића.

Од прадедине трубе се не одваја. Отац Небојша и деда Зоран малог Виктора надгледају како би што боље увежбао акорде чувене песме Дирлада, која је опевала Фејата Сејдића.

„Ово је труба од деда Фејата и ја сад учим да свирам о њему“, каже Виктор Сејдић.

Сејдићи не сумњају да ће Виктор кренути стазама свог прадеде којима сада поносно корачају син и унук. Фејат је отишао у легенду пре две године, али успомене су још живе.

„Знао је да ради са људима и знао је кад треба и како треба да наплати, кад не треба да наплати свирке, дешавања и испраћаје у војску, свирао је џабе“, наводи Небојша Сејдић.

Лесковачки новинар Александар Давинић који је био продуцент и менаџер оркестра Фејата Сејдића и данас се у разговору са својим пријатељима сећа незаборавних дружења са Фејатом.

„У Скопљу тонски сниматељ је Александар Тоше Панајотов који је неколико дана раније завршио снимање плоче Липе цвату 'Бјелог дугмента'. Тоше није могао да верује да за 20 сати један дувачки оркестар пошто се зна да трубачи не знају ноте одсвира, измонтира и ремиксује цео албум“, присећа се Александар Давинић, продуцент и менаџер.

Где год да је ишао Фејат је увек поносно истицао да је из Бојника. Како би се одужила свом великом суграђанину, локална самоуправа планира да ове године организује фестивал Фејату у част и отвори спомен-собу која ће бити саставни део будућег завичајног музеја.

„Жеља нам је а имам договор и са министром културе да то буде ревијалног карактера и да буде у прво половини јула месеца“, истиче председник општине Бојник, Небојша Ненадовић.

Фејат Сејдић је понос његове породице и његових Бојничана, без обзира на то којој вери и нацији припадају. Јер он је био грађанин света. Није свирао како би преживео, већ да би отишао у легенду. Због тога је био и остао краљ трубе.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 19. феб 2020, 16:46) - Goran Saitovic [нерегистровани]

Legenda

Fejat sejdic je bio legenda ali na radost svima on ima naslednike na koje moze da se ponosi posebno sa svojim unukom Nebojsom Sejdicem.....

(среда, 19. феб 2020, 10:38) - anonymous [нерегистровани]

Svetski

Secam se svojevremeno sam u Klagenfurtu u Austriji sreo Aleksandar Davinica kako orkestar Fejata Sejdica predstavii Niki Laudi svetskom automobilskom asu. Tada su svirali cuvenu Fejatovu Dirladu. Bilo mi je drago da se Laudi izuzetno dopala ta pesma. Hvala za ovaj divan prilog.