Преминуо професор и редитељ Владимир Петрић

Владимир Влада Петрић, пензионисани професор, теоретичар филма и некадашњи редитељ РТС-а, преминуо је у 92. години у Београду.

Петрић, који је за живота екстензивно проучавао филмску и позоришну уметност и учествовао у великом броју пројеката, преминуо је рано јутрос око 4.15 у једној београдској болници.

„Са тугом у срцу, јављамо да је велики филмски учењак, професор и суоснивач Филмског архива Харварда, господин Влада Петрић преминуо данас“, саопштио је Петрићев филмски легат „Кинотеатар“.

Владимир Петрић рођен је у Прњавору 1928. године и један је од најзначајнијих савремених теоретичара и историчара филма.

Дипломирао је на смеру за књижевност и енглески језик на Београдском универзитету 1956. године. Током студија постао је асистент-предавач на Академији за филм и позориште, на којој је такође зарадио диплому за филмску и позоришну режију 1958.

Од оснивања Радио-телевизије Београд ради на њој као редитељ. Шездесетих је годину дана провео у СССР-у проучавајући совјетску кинематографију под туторством Лева Кулешова и Николаја Лебедева.

Добио је Фулбрајтову стипендију 1970. године на Универзитету у Њујорку, а 1973. године постаје прва особа која је докторирала на филмским студијама неке америчке институције за високо школовање.

Професорску каријеру започео на Академији за позориште, филм, радио и телевизију у Београду, а наставио је на чувеном Универзитету Харвард, где је остао да предаје до 1997. године.

Тамо је је основао и водио Филмски архив Харварда са циљем да промовише филм као уметност и подстакне његово мултидисциплинарно изучавање.

Током тог периода као гостујући професор предаје на великом броју других универзитета и школа.

Од позоришних дела, Петрић је режирао Тетар Јоаким Вујића, Слово светлости, Поп Ћира и поп Спира, За Лукрецију, Персона...

Запажени стваралачки опус остварио је и на телевизији: Мсје Жозеф, Мића и Микица, Лажа и Паралажа, Двоје на прузи, Први пут са оцем на јутрење, Све ће то народ позлатити, Швабица...

Као плодоносни теоретичар филма, Петрић је написао велики број књига – Чаробни екран, Шекспир на филму, Увођење у филм, Развој филмских врста и жанрова, Телевизија - осма сила...

Добитник је великог броја награда и признања.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 13. нов 2019, 17:14) - anonymous [нерегистровани]

Vecna slava i hvala

Dragi profesore, najlepse Vam hvala.

Mnogo smo naucili od Vas

(среда, 13. нов 2019, 14:21) - anonymous [нерегистровани]

In memoriam

Slava mu!
Posle pročitane njegove knjige (a imam je i danas) "Развој филмских врста и жанрова" počeo sad drugačije da opažam medij filma.
poslednji veliki srpski teoretičar filma.