Мира Васиљевић, одлазак ненаметљиве и достојанствене легенде

Мирослава Мира Васиљевић, оснивач ансамбла „Ђердан“ и музички педагог преминула је у 85. години после дуге и тешке болести. Оставила је неизбрисив траг у нашој народној музици.

Ненаметљива и достојанствена – Мира Васиљевић била је прави музички бисер. Таленат је показала са пет, а чврсту вољу да јој музика обележи живот, у гимназији када креће на часове хармонике. Мира Васиљевић је 12 година предавала музичко образовање.

Говорила је да јој је каријера почела 1961. године када је положила аудицију за Радио Београд. Своју прву плочу, Девојачка клетва, снимила је 1965, а врло брзо постаје комплетан кантаутор.

Мира Васиљевић почела је да осваја награде, снима плоче, а 1973. основала је женски ансамбл „Ђердан“.

„Извела је заиста најлепши део женске естраде. Најквалитетнији. Била је изузетно скромна жена, строга, али скромна у сваком погледу. Тако нас је учила и мислим да смо све такве. Поносна сам и на њу и све 'ђерданке'“, каже Снежана Ђердан.

„Отишла је наша учитељица. Учитељица живота, учитељица музичког живота. Пренела нам је све што је знала. Била је врсни музички педагог. Биле смо лепе и младе и нисмо знале ништа. Научила нас је свему. Научила нас је шта значе даске које живот значе, а превасходно је тражила да завшимо школе, па тек онда да се бавимо споредном професијом као што је естрадно певање. Хвала јој на томе“, истакла је Изворинка Милошевић.

Непресушна енергија и посвећеност музици обележили су каријеру Мире Васиљевић током које је снимила више од 200 песама. За свој рад добила је бројне награде, дипломе, Савез естрадних уметника доделио јој је награду за животно дело. Била је поносна на Златни крст - награду Црвеног крста за хуманитарни рад.

„Имала је низ песама које су буквално изникле из народа са њеним карактеристичним гласом оставила је леп траг у народној музици. Посебно се одомаћила једна њена песма која је више градског типа, коју сам аранжирао – Године су пролазиле. То је дивна песма и све ово што је радила Мира, то је јединствен случај на овим просторима и хвала јој“, наводи Љубиша Павковић.

„Мира је била пре свега добар човек. Била је добродушна, имала је добру реч за свакога, са свима је хтела да поразговара, да сваког упути ако некога интересује о музици, јер је заиста била један од врхунских музичких стручњака“, каже Драгиша Голубовић из Удружења естрадно-музичких уметника.

Мирино музичко наслеђе чуваће њене „ђерданке“, ћерка Јасна, трајни снимци Радио Београда и ПГП. Мира Васиљевић ће бити сахрањена у среду 27. марта у 12.30 на Новом гробљу у Београду.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво