Легат Ивана Бекјарева

Иван Бекјарев, један од најзначајнијих српских и југословенских глумаца, поклонио је свој легат Удружењу за културу, уметност и међународну сарадњу у оквиру којег су отворени Музеј српске књижевности и Музеј књиге и путовања.

Гостујући у Јутарњем програму, Иван Бекјарев истиче да је подухват Виктора Лазића и уопште, породице Лазић која је оснивач и покретач Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу, нешто што наша култура мора да цени.

Позив да свој легат поклони њиховом Музеју, Бекјарев доживљава као велику част и можда, највеће признање које је икада добио. Из обиља материјала који поседује у легат су пренете дипломе, повеље, захвалнице, књиге са посветама, неки од костима из представа и преписка коју је водио са својим студентима.

„У оквиру свог педагошког рада као професор на Академији, једна од врло важних метода је била и та да преко писама контактирам са студентима. Ја сам им задавао само један задатак, а то је да напишу шта су до тог тренутка научили о глуми“, објашњава Бекјарев.

Студенти су писали сваких годину дана или чешће, по властитом избору. Та писма су, како каже, била од велике користи јер су му омогућила да много боље упозна своје студенте.

„Чувао сам та писма и мислио сам да их никада нећу употребити. Наравно, она сада неће бити обелодањена јер сам рекао да морамо бити фер према ауторима тих писама, многи од њих су данас врло познати глумци“, напомиње гост Јутарњег програма.

Легат који је Бекјарев поклонио Удружењу за културу, уметност и међународну сарадњу тренутно није изложен јер се још увек обрађује. После тога, део ће бити изложен а остатак похрањен у магацине из који ће заинтересовани истраживачи моћи да га позајмљују.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво