Венчали се принц Хари и Меган Маркл!

Принц Хари и Меган Маркл изговорили заклетве, разменили прстење и упловили у брачне воде и то не само пред сватовима у капели Светог Ђорђа у Виндзору надомак Лондона, него и пред милионима гледалаца широм планете захваљујући директном ТВ преносу. Краљица Елизабета је доделила унуку титулу војводе од Сасекса, а његова супруга је ступањем у брак постала војвоткиња од Сасекса.

Венчали се принц Хари и Меган Маркл! Венчали се принц Хари и Меган Маркл!

15.04 – Војвода и Војвоткиња од Сасекса придружују се сватовима које је угостила краљица на коктелу у Холу краља Џорџа, сали за банкете у оквиру Виндзорског дворца. 

14.08 – Новопечени супружници крећу у 25-минутну вожњу отвореном кочијом. 

14.03 – Након британске химне God Save the Queen младенци напуштају капелу. Једини пољубац младенаца на степеницама цркве поздрављен је овацијама окупљених грађана. 

13.37 – Принц Хенри и Меган Маркл заклели се на вечну љубав. Након заклетви разменили су прстење, те су проглашени мужем и женом.

13.32 – После проповеди, церемонија венчања улази у завршницу уз чувену композицију Stand By Me коју је изводио Бен Кинг, али и Џон Ленон.  

13.12 – „Да“! Најпре Хари, а убрзо и Меган потврдно су одговорили на питање да ли желе да ступе у брак. Невесту је претходно до олтара довео Харијев отац, принц Чарлс.

13.00 – Млада је стигла! Дугачак вео, чамац изрез и традиционално велики шлеп красе венчаницу најпознатије невесте на планети. Модна кућа „Живанши“, то јест дизајнерка Клер Вејт Келер била је задужена за израду хаљине.

12.53 – Стигла је и краљица Елизабета Друга у пратњи супруга принца Филипа. Неколико тренутака пре родитеља стигао је и принц Чарлс са супругом Камилом. Међу деверушама на данашњем венчању је принцеза Шарлота која је стигла са мамом војвоткињом од Кембриџа и братом принцом Џорџом.

12.34 – Принц Хари стигао у пратњи брата Харија испред цркве. 

12.20 – Млада Меган Маркл кренула је из Кливден хаус хотела ка замку Виндзор, где је капела Светог Ђорђа.

12.05 – Капела Цркве Светог Ђорђа готово је испуњена сватовима – члановима породица младенаца и њиховим пријатељима. Колеге младе, глумачка екипа серије Два лица правде је стигла, ту су и Бекамови, чланови породице Мидлтон, Елтон Џон, Џејмс Корден...

11.21 – Званице полако пристижу испред цркве у Виндзору где ће се на вечну љубав зарећи принц Хари и његова вереница Меган. Међу првима су стигли америчка водитељка Опра Винфри, глумац Идрис Елба и певач Џејмс Блант, као и блиска пријатељица младе тенисерка Серена Вилијамс са супругом.

Узбуђени грађани су, чим је свануло изнад камених зидина дворца Виндзор, резиденције британске краљевске породице, почели да се окупљају иза безбедносних баријера, а многи су огрнути британским и америчким заставама, док полиција патролира улицама са полуатоматским оружјем и надзире околину са кровова оближњих зграда, преноси Ројтерс.

Процењује се да је више од 100.000 обожавалаца преплавило уске улице Виндзора, градића око 30 километара западно од Лондона, а у ово место је пристигло и на стотине ТВ екипа.

Безбедност је јака, а посетиоци су морали да прођу кроз полицијске контролне пунктове постављене око дворца, који је био дом 39 енглеских монарха од 1066. године.

Милиони људи на телевизијским екранима пратили су венчање популарног унука британске краљице Елизабете Друге и америчке звезде ТВ драме Два лица правде (Suits), које је обављено у капели Цркве Светог Ђорђа из 15. века у комплексу дворца у Виндзору, најстаријег и највећег замка на свету, у којем неко живи.

Венчању је, у периоду између два сата после поноћи и 15.30, било посвећено 3,4 милиона статуса на Твитеру.

Твитер је, како преноси Би-Би-Си, саопштио да су три тренутка са венчања о којима је највише било коментара - говор бискупа Мајкла Бруса Карија, који је бројао 40.000 твитова по минути, затим Шеку Канех-Мејсоново извођење нумере "Аве Марија" на виолончелу који је имао 28.000 твитова по минути и проглашење Харија и Меган венчанима које је имало 27.000 твитова по минути. 

Саму церемонију на лицу места пратило је 600 људи. Невеста је у цркву дошла са својом мајком Доријом Рагланд (61), са којом је провела ноћ у луксузном хотелу, док је принц Хари одсео у другом хотелу са кумом, то јест својим старијим братом, принцом Вилијамом.

Меган Маркл је у капелу ушла без пратње, а онда је до олтара довео Харијев отац, принц Чарлс.

Младин отац, који због операције срца није могао да присуствује венчању, рекао је за амерички портал ТМЗ да је његова ћерка изгледала предивно.

„Моја душа изгледала је предивно и веома срећно. Волео бих да сам тамо и желим им сву љубав и срећу“, истакао је Томас Маркл, који се налази у Калифорнији.

Како је рекао, гледао је венчање преко телевизије и оценио да је церемонија била „емотивна и радосна". 

Јуче су завршене последње припреме за велики дан, а проба вожње кочијом привукла је пажњу на стотине људи, док је краљевски пар у аутомобилу прошао рутом у пратњи полиције.

Уместо свадбеног поклона младенци су замолили госте да уплате донације добротворним друштвима и удружењима.  

Британски контролори лета смислили су необичан свадбени поклон за принца Харија и Меган Маркл - обезбедили су 15 минута гарантованог мира и тишине током церемоније. У том периоду, наиме, нема прелетања авиона, јавио је Ројтерс.

Број коментара 38

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво