Преминуо певач Томислав Бајић

Певач народне музике Томислав Бајић преминуо је 83. години у породичној кући у Београду. Постао је познат у бившој Југославији по дуету са братом Андријом.

Томислав Бајић био је певач, фрулаш, чувар народне песме у оквиру којих су посебан сегмент чиниле шаљиве песме, каткад и са елементима сатире. Биће сахрањен на гробљу Орловача у суботу 24. фебруара у 13.45 часова.

Рођен је 1935. године у Јабучју код Лајковца.

Каријеру је почео као члан културно-уметничких друштава „Ђока Павловић“ и „Градимир“, након којих, 1956. године, долази у Радио Београд. Тада настаје и први трајни снимак браће Бајић за песму Иду двоје, не познајем ко је.

Од средине 60-тих и током 70-тих година прошлог века њихове плоче биле су најтиражније.

Колубарски вез, ауторско коло Андрије и Томислава Бајића, налази се на редовном репертоару готово свих културно-уметничких друштава.

Неке од њихових најпознатијих песама су Јесен стигла, Коло весело, Игра мала на чолове... Осим њих, браћа Бајићи остаће упамћени по успешним интерпретацијама нумера: Иде Миле Лајковачком пругом, Погледај де, мала моја, Ко то каже, ко то лаже.

Томислав и Андрија Бајић, као истакнути представници изворне музике презентовали основне постулате српске музичке традиције члановима Српске академије науке и уметности.

број коментара 26 Пошаљи коментар
(уторак, 31. јул 2018, 08:31) - anonymous [нерегистровани]

Narodna muzika

Hvala za sve pjesme koje su obilježile i moje djetinjstvo. Sedamdesetih i osamdesetih godina rado slušane i u Dalmaciji.

(петак, 23. феб 2018, 23:04) - Велики живот у малом селу... [нерегистровани]

Пре 30 година је умро...

мој деда (једини Светац у мом животу!),који је волео само Браћу Бајиће!

(петак, 23. феб 2018, 08:56) - ДРАГАН [нерегистровани]

ДРАГАН ИЗ ЦРНЕ ГОРЕ

"БЛАГО ТОМЕ КО ДО ВЕКА ЖИВИ ИМАО СЕ РАШТА И РОДИТИ". Почивај у миру добри ЧОВЈЕЧЕ.

(петак, 23. феб 2018, 00:03) - Владимир [нерегистровани]

Последњи поздрав

Нека му је вечна слава и хвала!

(четвртак, 22. феб 2018, 18:43) - anonymous [нерегистровани]

Saucesce

Iskreno saucesce rodbini, rodjacima i prijateljima. Nama starijima dobro poznata imena brace Baјic, cuvenih i u svoje vreme naj slusanijih izvodjaca narodne pesme Poznati su po svojim neprevazidjenim parodijama sve do danasnjih dana Ova dva velikana su zasigurno nasla svoje mesto u istoriji nase narodne muzike Pocivaj u miru Tomo, slava ti.

(четвртак, 22. феб 2018, 18:37) - Sneza kuman iz Jelenca [нерегистровани]

Dragi kume

Bio si najbolji drug mog oca kasnije kum,krstio si me i ucestvovao u mom odrastanju!I bio si uvek tu kada si mi trebao umesto mog oca!Pocivaj u miru dragi kume!A porodici Bajic naiskrenije saucesce od kume Sneze sa porodicom!

(четвртак, 22. феб 2018, 18:25) - Dragan [нерегистровани]

Veliko hvala Legendi

Neka je vecna slava Tomislavu Bajicu velikom pevacu,coveku i Srbinu koji je svuda na najbolji nacin promovisao srpsku kulturu i muziku!

(четвртак, 22. феб 2018, 17:45) - Dragomir [нерегистровани]

Tomislave ostajes nezaboravan!

Kao dijete u malom dalmatinskom selu rado sam slusao bracu Bajic tj bolje receno nisam se odvajao od gramofona a njihove pjesme ulazile su pod kozu!Kakav turbo folk i danasnje krijestalice !Neusporedivo! Srpska narodna pjesma je zivjela u njihovo vrijeme sve do osamdesetih i svugdje je rado slusana! Tomislave hvala i vjecna ti slava! Bio si dio moje mladostiPocivao u mitu bozjem!

(четвртак, 22. феб 2018, 17:38) - NIKOLAKRAJINALONDON [нерегистровани]

Posljednji pozdrav od Krajisnika

Volio te je i narod Krajine.
Pocivaj u miru.

(четвртак, 22. феб 2018, 17:23) - anonymous [нерегистровани]

Хвала ѕа дивне народне песме

Хвала за песме, фин човек домаћин!
Србија памти!