Реаговања на вест о смрти Небојше Глоговца

На друштвеним мрежама пријатељи и колеге опраштају се данас од славног глумца Небојше Глоговца, који је преминуо у 49. години у Београду.

Одлазак Небојше Глоговца трагичан је и ненадокнадив губитак не само за српско позориште, филм и телевизију него и за културни и јавни живот читавог нашег поднебља, саопштила је данас његова матична кућа, Југословенско драмско позориште.

Из ЈДП-а истичу да је Глоговац био не само водећи глумац своје генерације него и један од највећих у повести српског глумишта, играјући с подједнаким успехом велики класични репертоар и савремене, генерацијске улоге у представама и филмовима који су снажно обележили своје време, остајући у трајном наслеђу будућих поколења. 

„Отишао је један од најбољих глумаца у региону, врхунски уметник и предводник своје генерације у стваралачким оквирима“, рекао је дугогодишњи директор Југословенске кинотеке Радослав Зеленовић. Говорећи о Глоговцу, Зеленовић je напоменуо да је последњи пут видео нашег прослављеног глумца у оквиру програма Фестивала на Палићу.

„Питао сам се тада шта још може боље да уради тако талентован глумац. Гледао сам га у филму Рајка Грлића Устав Републике Хрватске, где је маестрално одиграо професора историје. Много ми је тешко. Знао сам да прогнозе нису добре, али сам се надао да је млад и да ће се извући“, рекао је Зеленовић.

Филмски зналац и тренутно управник Аудиовизуелног архива и центра за дигитализацију САНУ истакао је да је Глоговац остварио низ незаборавних улога на телевизији, филму и у позоришту.

„Много волим филм Хадерсфилд у којем је Глоговац играо, затим његова улога оца Милутина у телевизијској серији Мој рођак са села, па силовити старт каријере у филму Убиство са предумишљајем... Глоговац је одиграо ту сјајну улогу оца Милутина у којој жени на умору пева песму из младости. Ненадокнадив губитак за нашу културу“, нагласио је Зеленовић.

Глоговчева пријатељица и колегиница Наташа Нинковић написала је на Фејсбуку: „Заувек у мом срцу! Са анђелима, мили мој“.

„И Он бира и у своје рајско насеље позива најбоље! Нека ти је вечна слава, велики глумче и часни човече!“, написала је на Твитеру глумица Љиљана Благојевић.

„У Србији је освануо још један суморан и веома трагичан дан. Са неверицом сам примио вест да је преминуо диван човек, непоновљиви и величанствени глумац и колега Небојша Глоговац. Вечно ћу памтити јутрошње сузе и болно ридање колеге Ралета Миленковића – док ми је на сету нашег новог пројекта саопштава страшну вест коју је управо чуо“, написао је у саопштењу редитељ Радош Бајић испред продукције „Контраст студиос“.

„Памтићу Небојшину храброст, лепоту његовог осебујног талента и разговоре које смо водили у паузи снимња Равне горе на Љутом пољу и Сувобору. У ненадокнадивом губитку, породици и пријатељима – изражавамо најдубље саучешће“, закључио је Бајић. 

„Небојша Глоговац је очаравао силином свог талента и несумњиво је био један од најбољих глумаца у Европи. Присуство Глоговца у нашим животима био је велики добитак за све нас“, изјавио је за Танјуг глумац Воја Брајовић.

„Били смо веома почаствовани што смо га гледали на телевизији, филму и у позоришту. Његов раскошни таленат нас је грејао. Његов одлазак представља удар на наше посвећење позоришту“, нагласио је Брајовић.  

Поруку поводом смрти Глоговца упутио је и популарни глумац из његове генерације Сергеј Трифуновић: „Не знам шта бих ти рекао што већ не знаш. Једино што бих могао да ти кажем је, да кад дође мој час, волео бих да ме ти сачекаш тамо“.

Од Глоговца се опростио и Андрија Милошевић: „Почивај у миру, друже“.

Музичар и глумац Ђорђе Давид опростио се речима: „Знао сам га као клинца још из Дечјег омладинског драмског студија РТС-а. Звао сам га Лобања. Од милоште. Нека су ти лаки путеви небески“.

"Сви губимо, сви. Ја сам изгубио изузетног партнера у две представе, три колико смо играли заједно, а моје позориште је изгубило невиђено много", поручио је глумац Власта Велисављевић.

„Почивај у миру“, написао је глумац Саша Јоксимовић, а глумица Катарина Богићевић се на Инстаграму опростила од Глоговца речима „Нека те анђели чувају“.

Редитељ Емир Кустурица каже да је „Небојша отишао на онај свет згрожен временом у коме је морал оно што се некоме свиђа“.

Није пристајао на идеју да лопови лако купују свој социјални статус, с друге стране постигао је врхунац у ономе што се зове глумачка уметност.

Редитељ Јагош Марковић прича да је Глоговац био као и сви велики уметници – једноставан, супериоран, великодушан, цар у свему чега се дотакао и у позоришту и на филму, у свим жанровима. „Стварно је ово тешко веровати да је реалност“, рекао је Марковић.

„Као да је нестао дух једног времена. Времена које је било, ево као што ће се испоставити Небојшиним одласком заправо трагично време и његове улоге и начин глумачког изражавања, то није накнадна памет, то смо увек знали, увек носи извесну црту трагизма“, рекао је редитељ Горчин Стојановић.

Уметнички директор позоришног фестивала „Дани комедије“ у Јагодини, Добрица Милићевић, изјавио је поводом смрти српског глимца да је отишао један од најбољих глумаца професионалног театра Србије.

„Имао је блиставу каријеру, смрт га је однела у најбољим годинама стваралаштва“, рекао је Милићевић за Танјуг.

Фестивалска публика фестивала најбољих комедиографских остварења Србије у Јагодини „никада га неће заборавити“, истакао је Милићевић.

Смрт Глоговца изазвала је тугу у Управи „Дана комедије“ у Јагодини јер је глумац играо много пута на том фестивалу, који ће се ове године одржати 47. пут.

На том фестивалу, пре две године, Глоговац је награђен статуетом „Ћуран“ за улогу Адама у представи Разбијени крчаг Хајнриха фон Клајста у извођењу Југословенског драмског позоришта.

„Одлазак Небојше Глоговца је ненадокнадив губитак за нашу културу", изјавио је Бобан Јевтић, директор Филмског центра Србије, нагласивши да је Глоговац био један од најбољих глумаца своје генерације.

„Много ми је жао. Изгубили смо великог уметника, једног од најзаначајнијих у историји наше кинематографије и позоришта. Велика ненадокнадива празнина остаје иза њега", рекао је Јевтић.  

Фудбалски и кошаркашки клубови „Црвена звезда“ опростили су се од Глоговца. На званичном налогу црвено-белих на Твитеру пише: „Почивај у миру! Твоја Црвена звезда“.

Пре неколико дана, када је објављено да је Глоговац био у тешком стању, „Звезда“ му је пружила подршку сликом навијача са једне од утакмица на коме је истакнут транспарент са чувеним његовим цитатом из филма Небеска удица: „Знаш ти како се постаје прави шампион? Тако што изађеш на терен кад је најтеже... и победиш“. 

Глумац Небојша Глоговац преминуо је у Београду у 49. години, после краће болести. 

Бројни медији у региону пренели су вест о смрти Небојше Глоговца истичући да је отишао један од најталентованијих српских глумаца.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво