Краљица Елизабета и принц Филип, 70 година брака!

Британска краљица Елизабета Друга, која влада већ 65 година, сутра ће прославити 70. годишњицу брака с принцом Филипом.

Британска престолонаследница, принцеза Елизабета, удала се за морнаричког официра Филипа Моунтбатена у лондонској Вестминстерској опатији 20. новембра 1947. године, само две године након завршетка Другог светског рата.

Седамдесет година након тог раскошног венчања, краљица Елизабета и њен 96-годишњи супруг прославиће платинасту годишњицу брака у породичном кругу у дворцу Виндзор, преносе британски медији.

Како је најављено, јавних обележžавања неће бити.

Принц Филип има краљевски „педигре“ и без Елизабете. Његов деда по оцу био је грчки, а по мајци дански краљ.

Рођен је на Крфу 1921. године, али му је породица протерана из Грчке док је био дете и настанила се у Британији.

Елизабети је у 65-годишњој владавини, најдужžој у британској историји, био главни ослонац. Он јој је 1952. саопштио вест да јој је умро отац и да је постала краљица.

„Једна од тајни овог врло, врло дугог брака је чињеница да је Филип увек сматрао да му је главна дужžност да подржžава краљицу, да јој помогне како год може и зна“, рекао је Ројтерсу историчар Хјуго Викерс.

„Он је једина особа која краљици може директно рећи šто што мисли, и то речником који сам изабере“, додаје Викерс.

Будући брачни пар први се пут срео на венчању Филипове рођаке, грчке принцезе Марине и Елизабетиног ујака, војводе од Кента. Будућа краљица тада је била још девојчица.

Годинама касније почели су да се интензивније дружžе, а веридбу су објавили у јулу 1947. године.

Четири месеца касније одржано је венчање, а пошто се Британија још опорављала од рата, раскошна церемонија била је у оштрој супротности са ондашњом британском свакодневницом обележеном несташицама.

И док је венчање њеног унука Вилијама и Кејт Мидлтон 2011. угодине у телевизијском преносу пратило две милијарде људи, Елизабетину свечаност је пратило „само“ 200 милиона радијских слушалаца, иако је део венчања снимљен на црно-белом филму.

Иако су као и сви брачни парови имали успона и падова, Елизабета и Филип успели су да избегну неприлике какве су троје од њихово четворо деце одвеле до развода бракова. Најпознатији међу њима је онај принца Чарлса и принцезе Дајане.

„Он је био моја снага и ослонац све ове године“, рекла је краљица Елизабета у ретком говору о Филипу поводом 50. годишњице брака.

Принц Филип, којем је задњих година нарушено здравље, у августу се повукао са свих јавних дужности.

„Без њега би краљица имала тежак и усамљен живот. Он је био њена стена од тренутка ступања на трон“, истакла је биографкиња краљевске породице, Клаудија Дžосеп, преноси Н1.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво