Преминуо Хју Хефнер, оснивач „Плејбоја“

Оснивач и власник магазина „Плејбој“ Хју Хефнер преминуо је у 92. години у Лос Анђелесу. Окружен оскудно одевеним женама са зечјим ушима на глави, Хефнер је био ексцентрични предводник сексуалне револуције 1960-их и 1970-их година и симбол хедонизма, познат по својој животној филозофији: „Живот је превише кратак да би се живео туђи сан“.

Како је саопштила ПР служба магазина, овај медијски магнат и милионер преминуо природном смрћу у свом дому окружен породицом, преноси АП.

Оснивањем Плејбоја 1953. године, Хју Хефнер је изградио бренд који је дефинисао сексуалну културу у другој половини 20. века.

Захваљујући том магазину, голотиња је постала прихваћена у већини главних медија.

„Живот је превише кратак да би се живео туђи сан“, једна је од његових најпознатијих изјава.

Рођен је у Чикагу, својевремено запослен као новинар у Есквајеру, Хефнер је 1953. године почео да издаје Плеjбој, а радно место му је у почетку била његова кухиња.

Плејбој је касније постао најпознатији и најпродаванији магазин за мушкарце у свету, достизавиши 1970-их година тираж од седам милиона примерака.

Први број Плејбоја познат је по томе што је на насловној страни била фотографија наге Мерилин Монро, из календара за 1949. годину, које је он купио за 200 долара.

Примерак првог броја продавао се за 50 центи и објављен је без датума за случај да не буде другог броја. Прво издање се, међутим, распродало за неколико недеља.

Хефнер је био и политички активиста и филантроп који је био активан по низу јавних питања. Био је и ветеран Другог светског рата.

Тврдио је за себе да је спавао са више од хиљаду жена.

Хефнер сам никад није волео да о Плејбоју говори као о секс магазину, већ више о издању које се бави стилом живота, чији је секс важан састојак.

Плејбој излази једном месечно и доноси фотографије нагих жена, заједно са чланцима о моди, спорту, производима и јавним личностима.

За њега су своје кратке приче писали и познати писци попут Нормана Мајлера, Артура Кларка, Јана Флеминга, Владимира Набокова и Маргарет Етвуд, Курт Вонегат, Џејмс Болдвим, Џека Керуака и многи други.

За Плејбој су радили и многи познати фотографи као што су Ричард Фегли, Вилијем Фиг, Арни Фрејтаг, Рон Херис, Дејвид Меци, Рас Мејер, Помпео Посар, Суз Рандал...

Упитан на шта је највише поносан, он је рекао: „На то да сам променио ставове према сексу. Да дивни људи могу да живе заједно. Да сам деконтаминирао појам секса пре брака. То ми пружа велико задовољство“.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара