Припреме за обележавање 40. годишњице Елвисове смрти

Четири деценије од смрти краља рокенрола навршиће се 16. августа. Елвис Присли, икона популарне културе, и данас је идол многима, а број продатих носача звука са његовим песмама прешао је милијарду.

Елвисово имање Грејсленд у граду Мемфису у америчкој савезној држави Тенеси, где је и сахрањен славни амерички кантаутор, годишње посети око 600.000 људи, што га чини најпосећенијом атракцијом у САД после Беле куће.

Сутра се очекује долазак више од 50.000 људи, што ће бити до сада највећа прослава Елвисовог живота, 40 година после његове смрти 16. августа 1977. године.

Јединствен глас и стил Елвиса Прислија био је микс ар-ен-бија, блуза, кантри музике, госпел и црначке музике, чиме је рушио друштвене и расне баријере свог времена.

Иза њега су остали бројни хитови, међу којима су Heartbreak Hotel, Hound Dog, Suspicious Minds, Love Me Tender, Jailhouse Rock, Blue Suede Shoes, It's Now or Never, Are You Lonesome Tonight, All Shook Up, Can't Help Falling in Love.

Као рани бунтовник чије је окретање у круг и ударање ногом излуђивало конзервативце, Елвис је својом музиком прелазио границе расне поделе на америчком југу где је сегрегација још била велика.

Елвис се сматра уметником с највише продатих плоча. Са зарадом од 27 милиона долара на четвртом је месту Форбсове прошлогодишње листе мртвих славних личности с највишим зарадама.

„Чути њега први пут било је као бекство из затвора“, рекао је о Елвису култни амерички музичар Боб Дилан.

Грејсленд, у којем је живео 20 година, посетило је више од 20 милиона људи од 1982. године, када је његова бивша жена Присила, мајка његовог јединог детета Лизе Мери, отворила имање за јавност. Грејсленд доноси економији Мемфиса око 150 милиона долара годишње.

Елвисови обожаваоци често плачу крај његовог гроба, где је сахрањен са својим родитељима, мајком Гледис и оцем Верноном, као и са баком Мини Меј.

Рођен је 8. јануара 1935. године у сиромашној породици у савезној држави Мисисипи. Вернон је био возач камиона, а Гледис кројачица. Преселили су се 1948. године у Мемфис, где је Елвис завршио средњу школу, снимио прву плочу с 19 година и одмах постао звезда.

Последњи наступ имао је 25. јуна 1977. у Индијанаполису, а дан пред следећи концерт, 16. августа 1977. године пронађен је мртав у купатилу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара