Преминуо музичар Принс

Принс Роџерс Нелсон, чувени амерички музичар, преминуо је у 58. години, јавио је сајт ТМЗ, а потврдила његова представница за медије Ивет Ноел Сур.

Принсово беживотно тело пронађено је данас у његовом дому, комплексу „Пејсли парк“ у предграђу Минеаполиса, у Минесоти.

Заменик шерифа округа Карвер рекао је да је истрага започета у четвртак ујутру. Занимљиво је да потврда од стране полиције да је реч о Принсу, није стигла све до касног послеподнева.

Певач је хитно примљен у болницу 15. априла, након што је његов приватни авион принудно слетео у Молин, у Илиноју.

Појавио се наредног дана на заказаном концерту да би уверио обожаваоце да је у реду. Публици се тада обратио речима: „Сачекајте још који дан пре него што почнете да трошите своје молите на мене“.

ТМЗ-у је тада саопштено да се недељама бори са грипом, због којег је и отказао два наступа у Атланти почетком априла. Стање му се изгледа драстично погоршало.

Певач, композитор и аранжер Принс сматран је за једног од најинвентивнијих музичара свог доба на којег су утицај имали многи ствараоци, од Џејмса Брауна и Стивија Вондера, до „Битлса“ и Џимија Хендрикса, наводи АП. Стварао је трендове и рушио табуе. 

Међународна звезда је постао 1982. године, након изласка албума 1999.

Углавном је наступао под именом Принс. Од 1993. до 2000. се представљао симболом који није имао име. У том периоду је обично називан „Уметник некада познат као Принс“.

Издао је више стотина песама и био власник седам награда Греми, Златног глобуса и једног Оскара – за најбољу оригиналну песму, за филм Пурпурна киша, 1985. године. 

У Кућу славних рокенрола примљен је 2004. године, а магазин „Ролинг стоун“ га је ставио на 27. место своје листе „100 највећих извођача свих времена“.

Продао је више од 100 милиона плоча и дискова широм света.

Међу његовим највећим хитовима су Purple Rain, Little Red Corvette, Let's Go Crazy, I Would Die 4 U, Raspberry Beret, When Doves Cry, Kiss и Cream.

Женио се два пута – прво 1996. године играчицом из свог пратећег бенда Мејти Гарсијом са којом је 16. октобра исте године добио сина Боја Грегорија који је умро само недељу дана након рођења, од Фајферовог синдрома. У браку су били до 1999. године.

Са Мануелом Тестолини се венчао на приватној церемонији 2001. Она је у мају 2006. године поднела захтев за развод брака.

Реакције колега и познатих личности

Изненадна смрт америчке и светске музичке суперзвезде изазвала је шок међу његовим колегама и познатим личностима. Многи од њих су убрзо на друштвеним мрежама оставили личне или поруке у којима су описали огроман Принсов утицај на поп музику и културу.

Међу њима су били Мадона, Џастин Тимберлејк, Лени Кравиц, Рон Вуд из „Ролингстоунса“, редитељ Спајк Ли, Кејти Пери, Нил Лофгрен, Кери Браунстин и многи други.

Џастин Тимберлејк је између осталог написао да се такав уметник рађа само једанпут. „Има га негде у свакој песми коју сам написао“, истакао је Тимберлејк.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво