Читај ми!

Пабло Неруда је убијен?

Нобеловац Пабло Неруда можда је убијен након државног удара 1973. године који је предводио генерал Аугусто Пиноче, саопштила је Влада Чилеа.

Министарство унутрашњих послова издало је јуче саопштење у коме наводи да Неруда није преминуо од рака, како се раније мислило. Саопштењем је признат документ из марта ове године, који је објавио шпански лист Паис.

„Веома је могуће, чак и вероватно да је трећа страна одговорна за Нерудину смрт“, наводи се у документу, преноси Гардијан.

Министарство унутрашњих послова позвало је на стрпљење и саопштило да коначни закључак још није донесен, јер се чекају резултати стручњака.

Неруда, најпознатији по својим љубавним песмама, био је велики пријатељ марксистичког председника Салвадора Аљендеа, који је починио самоубиство како се не би предао трупама Аугуста Пиночеа.

Познати писац и нобеловац имао је 69 година и дијагностикован му је рак простате, а био је изузетно погођен прогоном и убијањем својих пријатеља. Планирао је да избегне из земље, где би могао да буде утицајан глас у критици диктатуре.

Међутим, дан пре његовог планираног одласка одвезен је амбулантним возилом у клинику Санта Марија у Сантијагу, где је лечен од рака и других бољки. Званично, Неруда је преминуо 23. септембра, али постоје озбиљне сумње да је диктаторски режим одиграо улогу у његовој смрти.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво