Читај ми!

Преминуо кантаутор Џеј Џеј Кејл

Аутор легендарних песама "Cocaine" и "After Midnight", амерички кантаутор Џеј Џеј Кејл, умро је од последица срчаног удара. Човек коме је гитара представљала савршенство уметности, остаће упамћен и као зачетник мешавине блуза, рокабилија, рока и кантрија, познате као "Tulsa Sound".

Џеј Џеј Кејл, један од познатијих музичара америчке и светске рокенрол сцене, умро је јуче у Калифорнији од срчаног удара у 75. години.

Рођен као Џон Велдон Кејл у Оклахома Ситију 1938. године, у рок музику закорачио је почетком шездесетих година 20. века као тон мајстор, гитариста и певач. На музичкој сцени Лос Анђелеса покушава да оствари оригинални звук и приступ музици.

У то време паралелно ради на музичком уобличавању првих психоделичних рок албума за друге ауторе, на свом потпуно оригиналном музичком стилу, који је познат као "Tulsa Sound" и представаља мешавину блуза, рокабилија, рока и кантрија.

Oбласт у којој се такође остварује је писање текстова, где оставља огроман допринос светској рокенрол сцени. Тада се одлучује да у јавност излази као Џеј Џеј.

Музичком звездом и легендом учиниле га седамдесете, осамдесте године и сарадња са Ериком Клептоном, који је Кејлове песме Cocaine и After Midnight уврстио у свој стандардни репертоар.

Највећи хит прослављеног музичара ипак је Crazy Mama која је и у његовој верзији доспела скоро до самог врха америчких топ-листа.

Осим музиком, продукцијом, дизајном звука и писањем тесктова Кејл се бавио и сакупљањем и модификовањем гитара и гитарског звука.

„Гитара је зе мене савршенство уметности“, записао је чувени Американац.

За компилацијско издање The Road to Escondido, где су осим Кејла свирали Ерик Клептон и Џон Мејер, Кејл је 2008. године добио награду Греми, за најбољи албум савременог блуза.

На Кејловом сајту осим информације о његовој смрти наведено је: „Није потребно да дајете новац, али он је био велики љубитељ животиња, стога, ако желите, новац можете донирати локалном склоништу за животиње“.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(недеља, 28. јул 2013, 12:49) - zoran [нерегистровани]

slava mu

otisla je jos jedna legenda.muzika ostaje.

(недеља, 28. јул 2013, 12:13) - anonymous [нерегистровани]

dijamant

vrednost muzike koja se meri decenijama koliko se ista slusa i koliko ona utice na druge stvaraoce. hvala ti JJ!

(недеља, 28. јул 2013, 11:27) - anonymous [нерегистровани]

Осетљива врста

Немој га узимати здраво за готово, jeр време је тешко
Немојте се играти с његовим умом
Приуштите нешто нежно и биће вам плаћено на време
Морате да знате да је то осетљива врста

Осетљива врста- Џеј Џеј Кејл

(субота, 27. јул 2013, 21:37) - anonymous [нерегистровани]

jos jedan legendarni gitarista i autor

Hvala ti na pesmama koje cu uvek rado slusati

(субота, 27. јул 2013, 20:35) - anonymous [нерегистровани]

covek legenda

Dakle sta vise reci o njemu.Covek je apsolutna legenda.Pocivaj u miru ostavio si takav trag i za hiljadu godina.

(субота, 27. јул 2013, 20:10) - anonymous [нерегистровани]

jos jedan

veliki muzicar manje na svetu ,steta steta.