Читај ми!

Погинуо режисер Тео Ангелопулос

Вишеструки освајач награда на Канском фестивалу и један од најугледнијих грчких филмских режисера Тео Ангелопулос погинуо је у саобраћајној несрећи. Редитељ је снимао филм о грчкој дужничкој кризи када га је, док је покушавао да пређе прометну улицу, ударио мотоцикл.

Славни грчки и европски режисер Тео Ангелопулос, добитник готово свих значајних европских награда, погинуо је у Атини где је снимао филм о дужничкој кризи у Грчкој.

Седамдесетседмогодишњи Ангелопулос прелазио је улицу када га је ударио мотоцикл. Он је одмах превезен у болницу, али је преминуо због повреде мозга и унутрашњег крварења.

„Био је усред снимања филмске сцене када га је ударио мотор", изјавио је дежурни полицајац, рекавши да је мотоцикл припадао његовом колеги, такође полицајцу који није био на дужности.

Ангелопулос је познат по филмовима Путујући глумци, Ловци, Александар Велики, Пут у Китеру, Пчелар, Предели у магли, Прекинути корак роде и Одисејев поглед.

За филм Одисејев поглед добио је Гран при жирија на фестивалу у Кану 1995. године, а за Вечност и један дан Златну палму на истом фестивалу 1998. године.

Пријатељ наше земље и Кинотеке 

Ангелопулос је био велики пријатељ и наше земље и Југословенске кинотеке, изјавио је данас Танјугу директор Кинотеке Радослав Зеленовић.

Зеленовић је истакао да је „Југословенска кинотека, кад год је требало да се догоди нешто значајно и важно у тој институцији, могла да рачуна на његову помоћ".

„Тако је 1995. године, кад је мало ко долазио у нашу земљу, одлучио да свој филм 'Одисејев поглед' снима овде. Он је први добитник Златног печата Југословенске кинотеке", рекао је Зеленовић, истичући да се Ангелопулос први огласио када је почело бомбардовање 1999. године.

Ангелопулос је један од добитника награде „Александар Лифка" коју му је 2006. доделио Фестивал европског фима на Палићу, чији је Зеленовић директор.

„Били смо и у великом личном пријатељству. Последњи пут смо се срели када смо обилазили нову зграду Југословенске кинотеке и он је отворио Центар за дигитализацију у оквиру Архива кинотеке", рекао је Зеленовић.

За Ангелопулоса је то било велико путешествије, јер је био у Португалији, а морао је да се врати одмах у Атину.

„Дошао је само на неколико сати у Београд, што говори о његовој привржености, оданости нашој кући", рекао је Зеленовић.

„Југословенска кинотека чува његове филмове и чуваће их као својеврсну оставштину за будућност, али ће сачувати и успомену на једно велико пријатељство, које нас је све везивало за Теа Ангелопулоса", закључио је Зеленовић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво