Читај ми!

Етно за сва времена – скандинавске принцезе у живописним ношњама

Норвешки национални празник био је недавно повод да се краљевска породица поново појави у живописним народним ношњама те земље. Погледајте традиционалну националну одећу земаља севера Европе, када је обуку њихове принцезе.

Будућа краљица Норвешке, престолонаследница принцеза Ингрид заблистала је у „бунадеру", како Норвежани зову своју националну ношњу која се, као и у готово свим земљама, разликује од регије до регије.

Свако село или област има своју карактеристичну одежду, комбинацију хаљина, кецеља, прслука, шарених трака и кићанки украшених везом и цветним или геометријским шарама, која се носи у свечаним приликама. 

Сваке године на национални празник и припадници краљевске породице појаве се обучени у неки од регионалних стилова, али ношња коју је принцеза Ингрид имала ове године била је посебно упечатљива и различита од оне коју је носила њена мајка Мете Марит.

Скандинавске земље имају врло живописне народне ношње, које је, као и у већини земаља, модеран начин живота и облачења готово искоренио.

Зато и владари настоје да очувају традицију, па у свечаним приликама облаче националне костиме.

И шведска престолонаследница принцеза Викторија са ћерком Естел често носи шведску ношњу, у којој доминирају националне боје, плава и жута, посебно када се обележавају државни празници.

Данска принцеза Мери, супруга престолонаследника Фредерика, пре неколико месеци се, поводом свог педесетог рођендана, фотографисала у изузетно атрактивној народној ношњи са Гренланда, острва на крајњем северу Европе, које је под јурисдикцијом те краљевине.

Том приликом издата је и пригодна гренландска поштанска марка са њеним портретом.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво